Najprostsze ciasteczka czekoladowe, szybko się je robi, a znikają jeszcze szybciej. Mają chrupiący wierzch i miękki środek, przypominający brownie. Pierwszy raz użyłam cukru kokosowego, który podobno jest zdrowszy od zwykłego białego ze względu na niższy indeks glikemiczny (można zastąpić cukrem trzcinowym). Dodatkowa zaleta ciasteczek jest taka, że to ciasteczka bez mąki i tłuszczu, więc można się nimi delektować prawie bez wyrzutów sumienia, że nam się odłożą na biodrach 🙂
Przepis:
200 gramów tartych migdałów
125 gramów cukru (kokosowy lub trzcinowy)
30 gramów kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
2 białka
Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy białka i miksujemy w malakserze na jednolitą masę, błyszczącą i trochę lepką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, lekko spłaszczamy i układamy na papierze (w trakcie zwilżamy dłonie). Pieczemy 10 minut, wyjmujemy i czekamy aż ostygną (wtedy wierzch stwardnieje). Smacznego 🙂
Cudowne ciasteczka, porywam kilka do kawki 🙂
Życzę smacznego 🙂
M
Nawet nie wiesz jaką mam teraz ochotę na te ciasteczka. Mniam! Ale by się zjadło. Czekoladowe są najsmaczniejsze 🙂
Idealne.
Pozdrawiam ciepło. 🙂
Zachęcam do spróbowania, robi się je błyskwicznie 🙂
M
Świetne i bardzo smakowite ciasteczka 🙂 Mniam 🙂
Mniam, to prawda 🙂
Pozdrawiam,
M
Jak tak patrzę na to pudełeczko – to dobrze, że nie jest w moim zasięgu, bo ciasteczka wyglądają przepysznie 🙂
Dziękuję, na jednym trudno poprzestać 🙂
M
Ale bym zjadła takie ciasteczka 🙂 Mniam… 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Pyszne ciasteczka 🙂 Poproszę jedno 😉
Proszę bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku? Toż to ideał:)
Dziękuję bardzo, serdecznie polecam 🙂
M
O tak, tak! Ciacha z mąki migdałowej są przepyszne 😀
Tak, też bardzo lubię 🙂
Pozdrawiam,
M
Smakowicie wyglądają 😉
Dziękuję bardzo 🙂
M
O, chętnie wypróbuję, skoro nie mają tłuszczu poza migdałami! Fajna sprawa, a jak smakują jak brownie, to na pewno podbiją moje serce 😀
Bardzo się cieszę, że Cię skusiły 🙂
Pozdrawiam,
M
O rany, jeśli smakują tak, jak wyglądają to poproszę o wysyłkę kurierem 🙂
Już się robi 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo fajne ciasteczka 🙂 Robiłam kiedyś podobne, tylko z całym jajkiem 🙂
Muszę spróbować z całym jajkiem 🙂
Pozdrawiam,
M
na takie ciasteczka zawsze mam ochotę:)
Super, warto się skusić 🙂
M
Cudowne, poczęstuje się kilkoma.
Proszę bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale bym zjadła takie ciasteczko, albo nawet kilka! Pycha 🙂
Zapraszam serdecznie 🙂
M
Przepis ideał dla mnie:)
Super, bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
m
przepyszne 😉 zjadłabym 🙂
Pyszne do kawy 🙂
ciasteczka w sam raz dla mojej córci