CIASTECZKA CZEKOLADOWE (BEZ MĄKI)

przez | 4 maja 2017

kokos ciasteczka
Najprostsze ciasteczka czekoladowe, szybko się je robi, a znikają jeszcze szybciej. Mają chrupiący wierzch i miękki środek, przypominający brownie. Pierwszy raz użyłam cukru kokosowego, który podobno jest zdrowszy od zwykłego białego ze względu na niższy indeks glikemiczny (można zastąpić cukrem trzcinowym). Dodatkowa zaleta ciasteczek jest taka, że to ciasteczka bez mąki i tłuszczu, więc można się nimi delektować prawie bez wyrzutów sumienia, że nam się odłożą na biodrach 🙂

Przepis:
200 gramów tartych migdałów
125 gramów cukru (kokosowy lub trzcinowy)
30 gramów kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
2 białka

Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy białka i miksujemy w malakserze na jednolitą masę, błyszczącą i trochę lepką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, lekko spłaszczamy i układamy na papierze (w trakcie zwilżamy dłonie). Pieczemy 10 minut, wyjmujemy i czekamy aż ostygną (wtedy wierzch stwardnieje). Smacznego 🙂

35 komentarzy do „CIASTECZKA CZEKOLADOWE (BEZ MĄKI)

  1. ~Megly

    Nawet nie wiesz jaką mam teraz ochotę na te ciasteczka. Mniam! Ale by się zjadło. Czekoladowe są najsmaczniejsze 🙂
    Idealne.
    Pozdrawiam ciepło. 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Zachęcam do spróbowania, robi się je błyskwicznie 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. ~Iwona

    Jak tak patrzę na to pudełeczko – to dobrze, że nie jest w moim zasięgu, bo ciasteczka wyglądają przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  3. ~EllaCanto

    O, chętnie wypróbuję, skoro nie mają tłuszczu poza migdałami! Fajna sprawa, a jak smakują jak brownie, to na pewno podbiją moje serce 😀

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo się cieszę, że Cię skusiły 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Muszę spróbować z całym jajkiem 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~EllaCanto Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *