Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Moje pierwsze w tym roku szparagi podałam z makaronem z dodatkiem szynki parmeńskiej, cebuli, czosnku i parmezanu. Szparagi możemy ugotować, ale od kiedy spróbowałam pieczonych bardzo lubię je przygotowywać właśnie w taki sposób, bo pozostają jędrne i mają dużo smaku. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
250 gramów makaronu (u mnie razowy)
1 pęczek szparagów zielonych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
4 plastry cienko krojonej szynki parmeńskiej
2 – 3 łyżki drobno tartego parmezanu
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Umyte i osuszone szparagi obieramy ze zdrewniałych końcówek. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy łyżką oliwy, obracamy pokrywając je oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 i pieczemy 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wkładamy pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską, cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty, dodajemy 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 2 minut. Dodajemy odcedzony makaron, tarty parmezan, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron podajemy z pieczonymi szparagami, posypany dodatkowo odrobiną parmezanu. Smacznego 🙂
Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko;) Makaron i dodatki? Zawsze:) a jeśli jeszcze ze szparagami, to nawet repetę poproszę:)
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Pysznie wygląda 🙂 Zjadłabym nawet o tak późnej porze 🙂
Super, każda pora dobra na szparagi 🙂
M
Pyszne danie 🙂 Muszę szybko kupić sobie szparagi, bo sezon jest stanowczo zbyt krótki 😉
Tak, warto już zacząć sezon szparagowy 🙂
Pozdrawiam,
M
Aż tak za szparagami nie przepadamy ale przynajmniej raz w sezonie musimy je zjeść 😀
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
makaron i szparagi-ta para zawsze jest pyszna 🙂
Tak, też lubię takie połączenie 🙂
Pozdrawiam,
M
Takiego jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis! 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Tak! Zdecydowanie mam ochotę na takie wspaniałe danie na obiad.
Proste, zdrowe i na pewno smakuje pysznie.
Piszę się na porcyjkę z dokładką 🙂
A szparagi bardzo lubię.
Pozdrawiam! 🙂
Super, bardzo gorąco polecam 🙂
M
Pysznie, zdrowo i kolorowo. Super danie 🙂
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
wygląda przepysznie i to fajna propozycja sezonowa:)
Dziękuję, staram się wykorzystać sezon na szparagi 🙂
Pozdrawiam,
M
Sałatka wygląda pysznie, jednak ja jakoś za szparagami nie przepadam.
Nie wszyscy lubią, ale i tak zapraszam do spróbowania 🙂
M
Wspaniałe danie. Muszę szparagi upolować i koniecznie przygotować w smakowity sposób 🙂 bardzo kusząca propozycja 🙂
Dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Świetna propozycja, bo sezon na szparagi właśnie się zaczyna 🙂 Bardzo smacznie 🙂
Dziękuję, polecam gorąco 🙂
m
Super, teraz sezon na szparagi jest to trzeba zacząć korzystać! 🙂
Tak, też tak uważam 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam szynkę parmeńską w każdej postaci i do wszystkiego… a z szparagami to już super połączenie:) Pięknie podane 🙂 pozdrawiam
Dziękuję serdecznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Nie jestem fanką szparagów, ale tak podane są na pewno smaczne 🙂
Jeśli nie próbowałaś pieczonych szparagów, to polecam gorąco 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo lubię szparagi. Pyszna propozycja 🙂
Bardzo lubię szparagi, a z makaronem pyszne są 🙂
Jaka apetyczna miseczka!
Bardzo wiosenne danie 🙂
Pozdrawiam serdecznie!