MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

przez | 28 kwietnia 2017

szparag 01Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Moje pierwsze w tym roku szparagi podałam z makaronem z dodatkiem szynki parmeńskiej, cebuli, czosnku i parmezanu. Szparagi możemy ugotować, ale od kiedy spróbowałam pieczonych bardzo lubię je przygotowywać właśnie w taki sposób, bo pozostają jędrne i mają dużo smaku. Polecam gorąco 🙂

Przepis:

250 gramów makaronu (u mnie razowy)
1 pęczek szparagów zielonych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
4 plastry cienko krojonej szynki parmeńskiej
2 – 3 łyżki drobno tartego parmezanu

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Umyte i osuszone szparagi obieramy ze zdrewniałych końcówek. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy łyżką oliwy, obracamy pokrywając je oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 i pieczemy 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wkładamy pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską, cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty, dodajemy 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 2 minut. Dodajemy odcedzony makaron, tarty parmezan, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron podajemy z pieczonymi szparagami, posypany dodatkowo odrobiną parmezanu. Smacznego 🙂

33 komentarze do „MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

  1. ~Ewa

    Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko;) Makaron i dodatki? Zawsze:) a jeśli jeszcze ze szparagami, to nawet repetę poproszę:)

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, warto już zacząć sezon szparagowy 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, też lubię takie połączenie 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~Megly

    Tak! Zdecydowanie mam ochotę na takie wspaniałe danie na obiad.
    Proste, zdrowe i na pewno smakuje pysznie.
    Piszę się na porcyjkę z dokładką 🙂
    A szparagi bardzo lubię.
    Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, staram się wykorzystać sezon na szparagi 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Nie wszyscy lubią, ale i tak zapraszam do spróbowania 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Jeśli nie próbowałaś pieczonych szparagów, to polecam gorąco 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *