Bardzo lubię małe co nieco podawane w szklanych naczyniach. Podobno jemy oczami, a przekąski lub desery serwowane w małych szklaneczkach lub kieliszkach wyglądają apetycznie i działają zachęcająco. Niedawno dowiedziałam się, że takie małe danka mają nazwę Verrines i wywodzą się z kuchni francuskiej. W takiej formie podałam prostą przystawkę z ogórka, twarożku i wędzonego łososia. Nie miałam odpowiednich małych szklaneczek, dlatego użyłam kieliszków do wina. To jeden z pomysłów, jakie testuję myśląc już o świętach, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(4 porcje)
4 cienkie plasterki łososia wędzonego na zimno
200 gramów twarożku lub serka ricotta
2 łyżki tłustej śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
1 średni ogórek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy pestki, resztę kroimy w małą kostkę. Twarożek, śmietanę, musztardę, sól i pieprz mieszamy dokładnie łyżką. W czterech szklanych naczyniach układamy warstwę ogórka, następnie warstwę twarożku, na koniec zwinięty w różyczkę plasterek łososia, skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego 🙂
Tak akurat żeby coś pysznego przekąsić 🙂
Właśnie tak, pozdrawiam 🙂
M
Dla mnie idealne na przekąskę 🙂
Zdecydowanie tak, dziękuję serdecznie 🙂
M
jaka wyjątkowa przystawka 😉
Dziękuję, na wyjątkowe okazje 🙂
M
Cudnie wygląda 🙂 mniam 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Prezentuje się wyśmienicie i elegancko 🙂
Dziękuję bardzo, właśnie o to chodziło 🙂
M
Jaka piękna kompozycja. I jaka delikatna 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Cudne podanie!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wygląda cudnie, bardzo apetyczne danie 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
sposób podania jest bardzo ważny, ja przywiązuje do niego ogromną wagę- u ciebie wygląda to perfekcyjnie!
Bardzo dziękuję, też staram się, żeby dania ładnie się prezentowały 🙂
M
Uwielbiam łososia pod każdą postacią, moja ulubiona ryba 🙂
To powinno Ci smakować, pozdrawiam 🙂
M
Wyglądają przepięknie!
Bardzo smaczny pomysł 🙂 Na pewno zrobię bo juz mi ślinka leci 🙂
Pięknie podana przystawka i do tego pyszna 🙂
super przystawka 🙂