Bliny gryczane mają charakterystyczny smak ze względu na nietypową mąkę. Pochodzą z kuchni rosyjskiej, ale popularne są również w naszej kuchni, choć trochę zapomniane. To bardzo proste i smaczne placuszki, które możemy podać z różnymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem albo w wersji ekskluzywnej z kawiorem. Ja dodałam krem z buraczków o pięknym kolorze i dla kontrastu śledzia. W ten sposób powstała bardzo apetyczna przekąska, która wszystkim smakowała. Myślę, że pasuje też na święta. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(na bliny)
150 gramów mąki gryczanej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
250 ml ciepłego mleka
2 jajka roztrzepane
szczypta cukru
1/4 łyżeczki soli
olej lub masło klarowane do smażenia
(krem buraczkowy)
1 średni burak (pieczony lub gotowany)
3 łyżki tłustej śmietany
125 gramów serka ricotta
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Dodatki: kawałki śledzi, koperek
Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem, odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy rózgą mleko z drożdżami, mąkę, jajka, sól na jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie miksujemy składniki kremu, najpierw rozdrabniając buraczki, potem dodajemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i smażymy małe placki, po około 1,5 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na każdym placku układamy najpierw krem buraczkowy, kawałek śledzia i gałązkę koperku. Smacznego 🙂
uwielbiam takie przystaweczki…. buraczek i śledzik bardzo do siebie pasują i jeszcze te bliny…. mniam 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję serdecznie 🙂
M
Fajna przekąska – zamiast tradycyjnych kanapeczek – godne uwagi 🙂 Bliny znam i lubię – w takiej wersji bardzo ciekawe 🙂
Super, mam nadzieję, że będą smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
Lubię bliny i jadam je najczęściej z wędzonym łososiem. W takiej wersji również chętnie kiedyś wypróbuję 🙂
Też lubię z wędzonym łososiem, polecam także w tej wersji 🙂
Pozdrawiam,
M
prezentują się wytwornie 🙂 w sam raz na kolację lub właśnie święta 🙂
Dziękuję bardzo, wychodzi ich sporo, więc na imprezę lub święta będą pasować 🙂
Pozdrawiam,
M
Wytworne te bliny, super podane.
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Blin jeszcze nie jadłam, ale u Ciebie prezentują się bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję, polecam serdecznie 🙂
M
Bliny uwielbiam, ale gryczanych jeszcze nie jadłam:)
wyglądają pysznie:)
To daj się skusić 🙂
Pozdrawiam,
M
Jejku jakie wspaniałe 🙂 muszą pysznie smakować 🙂
Jeszcze nie jadłam, ale z nazwy znam 🙂
Od dawna planuję zrobić bliny, ale jakoś nie mogę się za nie zabrać : )
Warto się skusić, tym bardziej, że są proste do zrobienia 🙂
M
Przepyszne słowiańskie zestawienie 🙂 Paluszki lizać – mniam <3
Serdecznie dziękuję 🙂
M
Pięknie podane! Idealne do akcji 12 potraw na świąteczny stół!
Dziękuję, postaram się zgłosić 🙂
M
Bardzo apetyczna przekąska 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Mąkę gryczaną uwielbiamy ale bliny to dla nas nowość 😀 Jeszcze nigdy nie jadłyśmy 🙂
Warto spróbować, polecam serdecznie 🙂
M
ale elegancko wygladają
Dziękuję bardzo, pozdrawiam 🙂
M