VERRINES Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

przez | 22 listopada 2016

verre 00

Bardzo lubię małe co nieco podawane w szklanych naczyniach. Podobno jemy oczami, a przekąski lub desery serwowane w małych szklaneczkach lub kieliszkach wyglądają apetycznie i działają zachęcająco. Niedawno dowiedziałam się, że takie małe danka mają nazwę Verrines i wywodzą się z kuchni francuskiej. W takiej formie podałam prostą przystawkę z ogórka, twarożku i wędzonego łososia. Nie miałam odpowiednich małych szklaneczek, dlatego użyłam kieliszków do wina. To jeden z pomysłów, jakie testuję myśląc już o świętach, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(4 porcje)
4 cienkie plasterki łososia wędzonego na zimno
200 gramów twarożku lub serka ricotta
2 łyżki tłustej śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
1 średni ogórek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy pestki, resztę kroimy w małą kostkę. Twarożek, śmietanę, musztardę, sól i pieprz mieszamy dokładnie łyżką. W czterech szklanych naczyniach układamy warstwę ogórka, następnie warstwę twarożku, na koniec zwinięty w różyczkę plasterek łososia, skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego 🙂
verre 01

0 komentarzy do „VERRINES Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo dziękuję, też staram się, żeby dania ładnie się prezentowały 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *