Jesienno-zimowa tarta to połączenie francuskiego ciasta, bardzo lekkiego nadzienia z serka ricotta oraz pieczonych buraczków i kawałków cukinii. Bardzo prosta, a jednocześnie ciekawa w smaku. Buraczki o pięknym kolorze i delikatne spiralki z cukinii pięknie się prezentują i zachęcają do spróbowania. Świetnie smakuje na kolację lub lekki obiad. Możemy podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 270 gramów)
250 gramów serka ricotta
3 łyżki tłustej śmietany
1 jajko roztrzepane
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
2 łyżki bułki tartej
2 buraki pieczone pokrojone w plasterki
1/2 cukinii przekrojonej wzdłuż
Ciasto powinno być cienkie, więc raczej wybierajcie ciasto przeznaczone na tartę lub zwykłe ale najlepiej je rozwałkować na grubość około 2 – 3 mm. Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Ciasto posypujemy bułką tartą, rozsmarowujemy serek ricotta wymieszany z jajkiem, śmietaną, tymiankiem, solą i pieprzem. Cukinię kroimy wzdłuż na wstążki używając obieraczki do warzyw. Układamy je na warstwie sera w formie spiralek, pomiędzy cukinią układamy plasterki buraczków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż trochę ostygnie i podajemy. Smacznego 🙂
Chętnie bym taką zjadła, bo przepis dla mnie nowy 🙂 Serek ricotta bardzo lubię w przepisach 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Nie znam takiego połączenia, ale tarta bardzo mi się podoba. Zarówno pomysł, jak i jej wygląd 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Idealna na dzisiejszy dzień buraka 😀
Nie wiedziałam o dniu buraka, ale fajny zbieg okoliczności 🙂
M
Prezentuje się bardzo oryginalnie 😉
Bardzo dziękuję, pozdrawiam 🙂
M
uwielbiam buraki, więc taką tartę zjadłabym z apetytem
Bardzo się cieszę, pozdrawiam,
M
jakie ciekawe połączenie smaków:)
Warto spróbować, pozdrawiam 🙂
M
Na te buraczki to się chętnie piszę 🙂
Fajnie, dziękuję 🙂
M
Jak dla mnie wygląda bosko!
Miło mi bardzo, dziękuję 🙂
M
Tarta wspaniała. Ja tam bardzo lubię buraczki, więc jak dla mnie ekstra propozycja.
Nie mogę oderwać wzroku od tej tarty. Jest tak atrakcyjna wizualnie. Wygląda jak małe dzieło sztuki!
Pozdrawiam ciepło 🙂
Dziękuję bardzo za takie miłe słowa 🙂
Pozdrawiam,
M
Akurat mam w lodówce wszystkie składniki nawet ciasto 🙂 Dziękuję za przepis I pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo się cieszę, polecam serdecznie 🙂
M
Bardzo lubię takie tarty:)
To tak jak ja 🙂 Pozdrawiam 🙂
M
Tarta zawsze kojarzy mi się na słodko nie wiedzieć czemu. Takie wytrawne tarty to ja rozumiem i chętnie bym “opędzlowała”:)
Super, tarty wytrawne fajnie smakują 🙂
M
Wygląda po prostu obłędnie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Zaskakujące połączenie smaków, chętnie bym spróbowała:)
Super, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
bardzo mi się podoba to połączenie! 🙂
Bardzo lubię wytrawne tarty. Czasami robię nawet na obiad, z mięsem jest bardzo sycąca. Twoją z chęcią bym zjadła 🙂
Pięknie wygląda! 😀
Tarta śliczna i pyszna : )
Genialna tarta! Chętnie bym taką zjadła 😉