Smażone sznycle z indyka często pojawiają się w mojej kuchni. Ty razem w innej wersji, bo po pierwsze nie są smażone tylko pieczone, a po drugie obtoczone nie w tradycyjnej panierce z bułki tartej, ale w płatkach kukurydzianych. Mięso indyka jest soczyste w środku, a z zewnątrz otoczone chrupiącą skorupką. Danie jest lekkie, bo przygotowane bez dodatku tłuszczu. U mnie w domu najbardziej smakowało nam z sosem chilli i guacamole. Miła i bardzo prosta do zrobienia potrawa na obiad lub bufet imprezowy, bo można jeść rękami zanurzając kawałki mięsa w sosie 🙂
Przepis:
pierś indyka (około 400 gramów)
1 jajko roztrzepane
4 – 5 łyżek mąki pszennej
10 łyżek płatków kukurydzianych
sól, pieprz, papryka w proszku, kminek mielony
Umyte i dokładnie osuszone mięso kroimy na sznycelki o grubości 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Kawałki mięsa obtaczamy w mące, jajku i płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 10 minut, odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego 🙂
Ale ta panierka musi fajnie chrupać 🙂
Fajnie smakuje 🙂
Pozdrawiam,
M
świetne! 🙂 bardzo fajnie, że pieczone 🙂
Też tak myślę 🙂
Pozdrawiam,
M
Pycha, bardzo lubię takie kotleciki 🙂
Fajnie smakują 🙂
Pozdrawiam,
M
Pycha, bardzo smakowite kąski.
Dziękuję bardzo 🙂
M
No nie ma opcji! Muszą być pyszne!!! ❤
Pyszne, dla sportowców też 🙂
Pozdrawiam,
M
Jak do tego jest jakiś sosik to już miodzio
Ulubiony sosik koniecznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszne i chrupiące sznycelki 🙂
Smakowały 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
M
apetyczne, pyszne sznycelki!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Jadłam kiedyś i pyszne są :-)))
Bardzo się cieszę 🙂
M
Nie piekłam jeszcze takich sznycelków. Fajnie muszą smakować z płatkami kukurydzianymi 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Ależ pyszności! Uwielbiam takie dania 🙂
o jak mi miło, dziękuję serdecznie 🙂
M
Super przekąska 😀 W sam raz na chłodne, jesienne dni 😀
Pasuje właściwie na każdą pogodę, polecam serdecznie 🙂
M
też czasem podobne robię
Pyszne sznycelki – już widzę, że mi smakują : )
coś nie tak jest z tym czasem pieczenia 🙂 po 10 minutach z jednej i 5 minutach z drugiej strony kotlety są surowe w środku
Może piekarnik nie był dostatecznie rozgrzany? u mnie sznycle się upiekły, mam nadzieję, że po wydłużeniu czasu pieczenia były ok 🙂
Pozdrawiam,
M