Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to klasyka znana od lat, która fajnie smakuje i szybko się ją robi. Bardzo lubię taką prostą pastę, ale od czasu do czasu dodaję też składniki wzbogacające jej smak, np. suszone pomidory lub ser feta. Tym razem jajka połączyłam z podsmażonymi pieczarkami, a zamiast szczypiorku dodałam natkę pietruszki. Jajka i grzyby to dobrze zgrane ze sobą składniki. Pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem na śniadanie lub kolację. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
5 jajek ugotowanych na twardo
250 gramów pieczarek
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
3 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanej natki
sól i pieprz
Obrane jajka kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy pieczarki, lekko solimy i smażymy mieszając na dużym ogniu, aż staną się mocno zrumienione. Odstawiamy do ostygnięcia. Do jajek dajemy pieczarki, natkę, majonez, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na pół godziny, podajemy z pieczywem. Smacznego 🙂
Super! Pyszna musi być taka pasta 🙂
uwielbiam paste jajeczna
Pyszne kanapeczki 🙂
Jajka i pieczarki 😀 Zapowiada się naprawdę dobre śniadanie 😉
Idealna na kanapki właśnie.
Uwielbiam takie domowe pasty:)
Bardzo fajne połączenie. Kanapka z taką pastą musi być przepyszna <3
Ta pasta to jak sałatka. Bardzo apetyczna propozycja 🙂
Bardzo lubię taką pastę i robię od czasu do czasu : )
Kanapeczki pyszne 🙂
Nigdy nie lubiłyśmy jajecznej pasty ale to dlatego, że zraziłyśmy się do niej kiedy podawana była na śniadanie w przedszkolu xD Dopiero kiedy zrobiła ją nasza babcia parę lat temu, bardzo nam zasmakowała 🙂
Niestety z przedszkola często ma się niezbyt miłe wspomnienia kulinarne, dobrze, że już macie to za sobą 🙂 pozdrawiam 🙂
M