SZNYCELKI Z INDYKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

przez | 2 października 2016

platki 2
Smażone sznycle z indyka często pojawiają się w mojej kuchni. Ty razem w innej wersji, bo po pierwsze nie są smażone tylko pieczone, a po drugie obtoczone nie w tradycyjnej panierce z bułki tartej, ale w płatkach kukurydzianych. Mięso indyka jest soczyste w środku, a z zewnątrz otoczone chrupiącą skorupką. Danie jest lekkie, bo przygotowane bez dodatku tłuszczu. U mnie w domu najbardziej smakowało nam z sosem chilli i guacamole. Miła i bardzo prosta do zrobienia potrawa na obiad lub bufet imprezowy, bo można jeść rękami zanurzając kawałki mięsa w sosie 🙂

Przepis:
pierś indyka (około 400 gramów)
1 jajko roztrzepane
4 – 5 łyżek mąki pszennej
10 łyżek płatków kukurydzianych
sól, pieprz, papryka w proszku, kminek mielony

Umyte i dokładnie osuszone mięso kroimy na sznycelki o grubości 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Kawałki mięsa obtaczamy w mące, jajku i płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 10 minut, odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego 🙂
platki 1

28 komentarzy do „SZNYCELKI Z INDYKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

  1. Anonim

    coś nie tak jest z tym czasem pieczenia 🙂 po 10 minutach z jednej i 5 minutach z drugiej strony kotlety są surowe w środku

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Może piekarnik nie był dostatecznie rozgrzany? u mnie sznycle się upiekły, mam nadzieję, że po wydłużeniu czasu pieczenia były ok 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *