Nie wiem dlaczego, ale jesienią bardzo kusi mnie drożdżowe ciasto. Ostatnio piekłam babkę drożdżową ze śliwkami, a dzisiaj placek drożdżowy z bakaliami i kruszonką. Ciasto jest bardzo miękkie i pulchne, warstwa bakalii słodka i bardzo wyrazista w smaku, bo wcześniej je udusiłam, a kruszonka fajnie chrupie i pachnie kokosem. Proste domowe ciasto, bardzo smaczne i pełne smaku. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(ciasto na formę 21 x 28 cm)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
50 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
skórka otarta z cytryny
(bakalie)
1 szklanka posiekanych bakalii (suszone figi, daktyle, rodzynki, żurawina)
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
50 gramów wiórków kokosowych
50 gramów mąki pszennej
50 gramów cukru pudru
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka, skórkę cytryny i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotowujemy bakalie. W rondlu z grubym dnem zagotowujemy wodę z cukrem, do wrzącej wrzucamy pokrojone bakalie, gotujemy mieszając przez około 10 minut, aż bakalie zaczną przypominać dżem, dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cienką warstwą mąki, przekładamy ciasto formując placek. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy składniki kruszonki w malakserze do uzyskania grudek. Na wyrośnięte ciasto układamy warstwę bakalii, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 – 30 minut. Wyjmujemy, żeby ostygło. Smacznego 🙂
Poproszę o kawałek takiego ciacha! Albo najlepiej całą tackę 🙂
Masz rację, jeden kawałek to za mało 🙂
Pozdrawiam,
M
Placek pyszny , zabieram kawałek do kubka mleka 🙂
Na zdrowie 🙂
Pozdrawiam,
M
ale pyszności 🙂 skusiłabym się na duży kawałek
Albo dwa 🙂
Pozdrawiam,
M
Ciasto wygląda przepysznie i ta kokosowa kruszonka, mniam 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
uwielbiam kokosową kruszonkę i drożdżowe ciasta. to coś dla mnie : )
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Chcę kawałeczek 🙂
Polecam od razu dwa 🙂
Pozdrawiam
M
Wspaniałe, uwielbiam ciasta drożdżowe 🙂
Ale pysznie wygląda i ta kruszonka pierwsza klasa 🙂
uwielbiam drożdżowe ciasto a Twoje w tej wersji to fuul wypas 😉