PLACEK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

przez | 23 października 2016

placek 01
Nie wiem dlaczego, ale jesienią bardzo kusi mnie drożdżowe ciasto. Ostatnio piekłam babkę drożdżową ze śliwkami, a dzisiaj placek drożdżowy z bakaliami i kruszonką. Ciasto jest bardzo miękkie i pulchne, warstwa bakalii słodka i bardzo wyrazista w smaku, bo wcześniej je udusiłam, a kruszonka fajnie chrupie i pachnie kokosem. Proste domowe ciasto, bardzo smaczne i pełne smaku. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(ciasto na formę 21 x 28 cm)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
50 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
skórka otarta z cytryny

(bakalie)
1 szklanka posiekanych bakalii (suszone figi, daktyle, rodzynki, żurawina)
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
50 gramów wiórków kokosowych
50 gramów mąki pszennej
50 gramów cukru pudru

bakalie 011
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka, skórkę cytryny i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotowujemy bakalie. W rondlu z grubym dnem zagotowujemy wodę z cukrem, do wrzącej wrzucamy pokrojone bakalie, gotujemy mieszając przez około 10 minut, aż bakalie zaczną przypominać dżem, dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cienką warstwą mąki, przekładamy ciasto formując placek. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy składniki kruszonki w malakserze do uzyskania grudek. Na wyrośnięte ciasto układamy warstwę bakalii, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 – 30 minut. Wyjmujemy, żeby ostygło. Smacznego 🙂

placek 02

0 komentarzy do „PLACEK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *