Leczo, czyli proste danie jednogarnkowe często pojawia się w mojej kuchni. Podstawowy przepis oparty na cebuli, papryce i kiełbasie modyfikuję dodając różne warzywa najczęściej sezonowe lub takie, które akurat mam pod ręką. Tym razem wzbogaciłam je o cukinię zieloną i żółtą oraz kalarepkę. Smaku i aromatu dodają czosnek, słodka papryka w proszku (wędzona) oraz odrobina ajwaru. To danie uniwersalne, które pasuje do ryżu lub pieczywa, ale ja najbardziej lubię z kaszą. Polecam na obiad lub kolację 🙂
Przepis:
2 cebule pokrojone w kostkę
200 gramów kiełbasy w plasterkach
3 ząbki czosnku drobno posiekane
3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
2 łyżki słodkiej papryki w proszku (wędzonej)
2 cukinie pokrojone w kostkę (u mnie zielona i żółta)
2 kalarepki pokrojone w kostkę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ajwaru
sól i pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki smalcu lub oleju
1 szklanka ciepłej wody
W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy smalec lub olej, dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę i smażymy na dużym ogniu, mieszając przez około 2 minuty, dodajemy cebulę, cukinię, kalarepkę i papryki, mieszamy, smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dodajemy czosnek i paprykę w proszku, mieszamy, wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i ajwarem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące. Smacznego 🙂
mniam! 🙂 wariacje na temat leczo bardzo lubię 🙂
Tak, to danie daje wiele możliwości 🙂
Pozdrawiam,
M
Lubię “modyfikowane” leczo. Takie dodatki świetnie urozmaicają smak 🙂 Pycha!
Też bardzo lubię różny modyfikacje 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszne szczególnie w taka pogodę
Fajnie smakuje i rozgrzewa 🙂
Pozdrawiam,
M
Pełno mamy leczo w słoikach <3 Nasze ulubione zimowe danie na szybko 😀
Super, zazdroszczę zapasów 🙂
M
To leczo musiało być pyszne…bo i na takie wygląda ❤ Lubię! Lubię! Lubię! 🙂
Bardzo się cieszę, dziękuję serdecznie za taki entuzjazm 🙂
M
Bardzo lubię leczo!
Prosto i smacznie 🙂
M
Bardzo smaczny obiadek 🙂
Tak jest 🙂 pozdrawiam 🙂
m
Uwielbiam.
Super, ja też 🙂
M
Leczo moglabym jesc kilogramami:)
Jak prawdziwa fanka 🙂
Pozdrawiam,
M
Mniam jakie pyszności 🙂
Świetny pomysł na inną wersję leczo, pycha !