Placek drożdżowy ze śliwkami to jedno z klasycznych jesiennych ciast. Nie wymaga dużo pracy, a efekt zawsze smakuje. Tym razem przygotowałam ciasto w formie babki drożdżowej z dużymi śliwkami na wierzchu. Wykorzystałam mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, które wychodzi miękkie, pulchne i długo zachowuje świeżość, z jedną modyfikacją bo zamiast mleka użyłam śmietanki kremówki. Dodatki to oprócz śliwek, słodkie rodzynki. Podobno nie powinno się jeść ciepłego ciasta drożdżowego, ale polecam nie czekać, aż całkiem ostygnie, tylko spróbować z jeszcze ciepłymi śliwkami. Polecam serdecznie na deser lub podwieczorek 🙂
Przepis:
(ciasto na formę z kominem o średnicy 23 cm)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłej śmietanki kremówki
szczypta soli
50 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
3 łyżki rodzynek
5 – 6 dużych śliwek
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłą śmietanką oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Dodajemy rodzynki, delikatnie staramy się wmieszać je w ciasto. Dłońmi formujemy gruby wałek. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Na dnie układamy połówki śliwek bez pestek. Do formy przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy z pieca, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂
drożdżowe zawsze pyszne!
Tak jest 🙂
Pozdrawiam,
M
Ach te śliweczki! <3 Cudowna i przepyszna babeczka 😀
Śliweczki zatopione w cieście pyszne 🙂
M
wygląda pysznie:)
Bardzo dziękuję, pozdrawiam 🙂
M
10 produktów które powinniście mieć w swojej kuchni 🙂
Wygląda na mocno wilgotną. Mniam!
Dziękuję bardzo, pozdrawiam 🙂
M
Wszelakie ciasta drożdżowe – uwielbiam 🙂 Samo dobro. A jak apetycznie wygląda. Pyszności. No i ten kuszący kształt. Chcę kawałek, aby dobrze rozpocząć weekend 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super, zapraszam 🙂
M
nie dość, że drożdżowa to jeszcze ze śliwkami wpraszam się
Zapraszam serdecznie 🙂
m
Piękna babka! Uwielbiam drożdżowe ze śliwkami 🙂
Ja też, obok szarlotki to moje ulubione jesienne ciasto 🙂
M
Baba bardzo apetyczna. Fajny pomysł na dodanie śliwek 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo fajna ta babeczka 🙂 pysznie wygląda 🙂
Miło mi, dziękuję 🙂
M
Te owoce jeszcze tak fajnie puściły sok <3
Śliwki zrobiły się bardzo soczyste i słodkie 🙂
Pozdrawiam,
M
uwielbiam ciasta drożdżowe i śliwki, więc dla mnie idealne połączenie 🙂
Cudnie wygląda 🙂
Baba jak się patrzy! Ciasto z pewnością znajdzie wielu amatorów 🙂