Pyszny jesienny deser, czyli jabłko pieczone z nietypowym nadzieniem. Jeśli znudziły się Wam wyrafinowane lub pracochłonne desery, albo szukacie mało kalorycznego przepisu, to coś dla Was. Jabłka najczęściej nadziewamy bakaliami lub pokruszonymi herbatnikami, ja jednak upraszczając danie jeszcze bardziej, do środka jabłka dodałam troszkę wiórków kokosowych, śliwkę w czekoladzie i posiekane orzechy włoskie. Jabłka pieczone w ten sposób świetnie smakują, szczególnie słodka śliwka otulona ciepłą czekoladą. Polecam bardzo serdecznie 🙂
Przepis:
(1 porcja)
1 jabłko kwaskowe (u mnie antonówka)
1 śliwka w czekoladzie (u mnie Nałęczowska)
1 łyżeczka wiórków kokosowych
2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z jabłka odkrawamy górną część (czapeczkę), wydrążamy gniazdo nasienne. Na dno jabłka wkładamy wiórki kokosowe, następnie śliwkę w czekoladzie, na wierzch układamy orzechy, przykrywamy czapeczką. Jabłko wkładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego 🙂
Wprost przepadamy za takim deserem, bo można dodać do środka co tylko się chce <3
Wszystko zależy od naszej fantazji 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam takie desery. Ciekawie nadziane, to jabłuszko 🙂 Pozdrawiam
Super, polecam serdecznie 🙂
M
Tak jeszcze jabłka nie nadziewałam. Super apetyczny pomysł 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Jakie pyszne nadzienie, mniam 🙂
O tak, śliwka w czekoladzie świetnie smakuje z jabłkiem na ciepło 🙂
Pozdrawiam,
M
Jabłko plus czekolada oj to musi być pyszne
Polecam bardzo serdecznie 🙂
M
Jak ja lubię takie pyszne i aromatyczne desery 🙂
To jeden z najfajniejszych jesiennych deserów 🙂
Pozdrawiam,
M
Strasznie fajne to jabłuszko, bardzo apetycznie wygląda z orzechowo-czekoladowym nadzieniem
Idealny deserek! Pysznie, zdrowo i pożywnie <3
Aż się ciepło robi na widok pieczonych jabłuszek : )
Pieczone jabłko to deser z mojego dzieciństwa…mniam 🙂
Fantastyczny deser! Uwielbiam pieczone jabłka, a w takim wykonaniu muszą smakować niebiańsko 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo fajny pomysł, na pewno wypróbuję.