Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Jest bardzo uniwersalna, bo można z niej przygotować zupę, pastę kanapkową, a nawet dżem. Natomiast dynia faszerowana w całości jest chyba najbardziej efektownym daniem. W wersji zeszłorocznej dynię faszerowałam ryżem i mięsem, tym razem to potrawa wegetariańska, bo nadzienie składa się z kaszy i pieczarek. Danie świetnie pasuje na obiad lub pożywną kolację. Najlepiej użyć dyni hokkaido ze względu na wspaniały kolor i smak oraz jej dodatkową zaletę, czyli cienką skórkę, której nie trzeba obierać. Polecam bardzo serdecznie 🙂
Przepis:
1 dynia hokkaido (o wadze 1,2 – 1,5 kg)
100 gramów kaszy jęczmiennej
1 cebula drobno posiekana
500 gramów pieczarek drobno pokrojonych
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
sól i pieprz
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie z umytej i osuszonej dyni odcinamy górną część, łyżką usuwamy pestki i włókna. Środek dyni nakłuwamy widelcem i nacieramy używając 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczki tymianku. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy cebulę i pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, żeby odparować wodę z pieczarek. Gdy grzyby zbrązowieją, dodajemy czosnek, pozostały tymianek, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Dodajemy kaszę, roztrzepane jajka i natkę. Mieszamy składniki farszu. Nadzienie wkładamy do środka dyni, dociskając mocno. Dynię przykrywamy odkrojoną górną częścią. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do pieca. Pieczemy przez 75 minut (w trakcie pieczenia możemy uzupełnić wodę). Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy na części. Smacznego 🙂
nigdy nie faszerowałam dyni, ciekawy pomysł 🙂
Dziękuję, fajnie wygląda i fajnie smakuje, polecam 🙂
M
Wygląda świetnie i na pewno tak też smakuje : )
Niebanalny sposób na dynię, proponuję się skusić 🙂
M
W taki sposób jeszcze dyni nie przygotowywałam. Świetny pomysł na obiad! To musi być pyszne 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
My uwielbiamy hummus z dynią ale taka wersja z kaszą też prezentuje się bajecznie 😀
U mnie dynia bardzo często pojawia się jesienią w różnych wariantach, dzięki wielkie 🙂
M
Nigdy nie robiłam dyni faszerowanej, muszę kiedyś wypróbować Twój przepis 🙂
Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂
M
Pysznie wygląda 🙂 Fajny pomysł 🙂
Super, dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo fajny pomysł, danie wygląda bardzo apetycznie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Pozdrawiam gorąco,
M
a ja właśnie pozbierałam swoje dynie z działki 🙂 i nawet mam kilka hokkaido a w zasadzie to uhiki-kiri ale to to samo 🙂 fajny sposób podania dyni 🙂
Dziękuję bardzo i gratuluję takich wspaniałych zbiorów 🙂
M
Danie robi wrażenie i to połączenie. Brawo!
Super, dziękuję serdecznie 🙂
M