W czasie pierwszych chłodnych dni, gdy jeszcze nie jesteśmy do nich przyzwyczajeni, świetnie sprawdzają się gorące i pożywne zupy, działając rozgrzewająco. Najczęściej przygotowuję zupy kremy, ale tym razem dla odmiany ugotowałam zupę gulaszową. To jest wersja lżejsza i szybsza do zrobienia od klasycznej zupy na bazie wołowiny i smalcu. Delikatna wieprzowa polędwiczka, warzywa, ziemniaki i oczywiście papryka fajnie smakują, ale moim sekretem jest dodatek ajwaru, który subtelnie wzbogaca smak. Smaczna zupa o pięknym energetycznym kolorze. Polecam serdecznie, szczególnie na chłodne wieczory 🙂
Przepis:
1 polędwiczka wieprzowa (około 500 gramów)
3 łyżki oleju lub oliwy
1 pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por (biała część)
1 łyżka mąki
3 ziemniaki
1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ajwaru
1 litr bulionu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cukru
pieprz i sól
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone w małą kostkę mięso. Smażymy na średnim ogniu partiami, żeby mięso się nie stykało, aż będzie brązowe. Przekładamy mięso (bez tłuszczu) do garnka na zupę. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w małą kostkę marchew, pietruszkę i seler, smażymy mieszając przez 2 minuty. Warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Następnie na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pora, posypujemy mąką i smażymy mieszając przez 2 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy 1 minutę. Przekładamy do garnka, dodajemy słodką paprykę, kminek, majeranek, ajwar, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Doprawiamy ostrą papryką, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy gorącą, posypaną natką. Smacznego 🙂
Bardzo aromatyczna zupa. Lubię takie jeść zimą i jak jest plucha 🙂
Na chłody bardzo przydatne 🙂
Pozdrawiam,
M
Takie zupki na chłodniejsze dni są idealne 🙂 Trzeba będzie się przestawić z chłodników na zupy gulaszowe 🙂
O tak, ja już się przestawiam od kilku dni 🙂
Pozdrawiam,
M
Wyobrażam sobie, jaka to musi być pyszna i pachnąca zupa! 🙂 Idealna zupa, zwłaszcza kiedy na dworze zimno! 🙂 Dla mnie fantastyczne danie! 🙂
Dziękuję, fajnie smakuje i rozgrzewa 🙂
Pozdrawiam,
M
Z przyjemnością byśmy się taką zupą rozgrzały 😀
Serdecznie polecam 🙂
M
Wspaniała zupka 🙂 uwielbiam takie smaki 🙂
Super, polecam gorąco 🙂
M
Ale fajny ma kolorek. Na pierwsze chłodne dni idealna 🙂
Ten kolor od razu poprawia humor 🙂
Pozdrawiam,
M
Oj na jesień idealne! Nie wiem?! Czy tylko ja tak marznę?! Dziś też fajny przepis znalazłam na blogu Kcalmara ….dynia z soczewicą. Kurde oba lądują na mojej liście marzeń!:) Hehe, marzę, by ktoś mi je ugotował….
A może w weekend je spełnie sama…. heh:)
Mam nadzieję, że się uda 🙂
Miłego weekendu, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Lubię takie zupy, szczególnie teraz jak robi się już coraz chłodniej. Idealne żeby się rozgrzać 🙂
Zdecydowanie tak jest 🙂
Pozdrawiam,
M
Idealna zupa na jesien!
Oo, pyszna zupka. I miseczka mi się podoba : )
idealna na rozgrzanie jesienną porą 🙂
Gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup!
O mamo, wieki nie jadłam gulaszowej! Ależ mi zapachniała z twojego zdjęcia 🙂
To dobra okazja, żeby sobie przypomnieć 🙂
Pozdrawiam,
M
Najlepszy blog jaki widziałem
Dziękuję bardzo za tak miły komentarz, zapraszam do kolejnych odwiedzin 🙂
Pozdrawiam,
M