JABŁKA PIECZONE W SOSIE KARMELOWYM

przez | 27 września 2016

Deser, który powstał z lenistwa, bo zamiast iść po zakupy, zaczęłam kombinować z tym co było pod ręką. To też fajny sposób na coś smacznego, gdy nie mamy czasu na wymyślne desery. Ja bardzo lubię od czasu do czasu proste domowe owocowe desery, które właściwie robią się same. Jabłka najczęściej pieczemy w całości z nadzieniem w środku, ale tym razem upiekłam połówki jabłek posypane cukrem, który pod wpływem temperatury zmienił się w słodki karmel. Może nie wygląda efektownie, ale niedostatek prezencji nadrabia pysznym smakiem. Deser możemy podać z lodami, ale myślę, że wystarczy wierzch posypać orzechami i będzie bardzo smacznie. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
4 – 5 jabłek, np. antonówki (liczba jabłek zależy od wielkości formy)
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki śmietanki (30 %)
garść orzechów do dekoracji (u mnie pistacje)

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Jabłka kroimy na pół, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i układamy środkiem do dołu w formie do zapiekania. Posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Dolewamy śmietankę, pieczemy jeszcze około 10 minut. Wyjmujemy, posypujemy orzechami i podajemy gorące (możemy dodać lody). Smacznego 🙂

0 komentarzy do „JABŁKA PIECZONE W SOSIE KARMELOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *