PASTA Z PIECZONEJ DYNI

przez | 25 sierpnia 2016

dynia 01
Mam wrażenie, że w tym roku wcześniej niż zwykle pojawiły się w sklepach pierwsze dynie. Dla mnie to oznaka zbliżającej się jesieni. Z jednej strony bardzo szkoda mi lata, ale z drugiej jesień, szczególnie jej początek to fajna pora roku pełna kolorów i straganów pełnych warzyw. Wśród nich dynia, którą bardzo lubię wykorzystywać w kuchni. Pierwsza potrawa w tym roku to pasta z pieczonej dyni, świetna do smarowania świeżego pieczywa. Ma piękny słoneczny kolor i jest lekko pikantna za sprawą imbiru, czosnku i curry. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 szklanka purée z pieczonej dyni
1 puszka ciecierzycy (najlepiej ugotowanej na parze)
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka curry lub kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cukru
sól i pieprz

dodatki: oliwa, pestki dyni (prażone)

Zaczynamy od upieczenia dyni. Moja miała około 1,5 kg. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy skórę i pestki, kroimy w dużą kostkę. Pokrojoną dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 – 25 minut (sprawdzamy widelcem czy jest miękka). Przekładamy dynię na sitko i zostawiamy do ostygnięcia i ewentualnie odsączenia nadmiaru płynu. Następnie miksujemy na purée (u mnie wyszły prawie 3 szklanki).
Odsączoną ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, oliwą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy szklankę purée z dyni, miksujemy do połączenia wszystkich składników, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Pastę podajemy lekko skropiona oliwą i posypaną pestkami dyni. Smacznego 🙂
dynia 02

0 komentarzy do „PASTA Z PIECZONEJ DYNI

  1. ~mojamalakuchnia

    mam bardzo podobne odczucia. dynia pojawiła się w tym roku bardzo szybko. z tego zdziwienia też wczoraj jedną kupiłam : ) zastanawiałam się, co z niej zrobić – Twoja pasta wygląda pysznie. myślałam też o zupie dyniowej albo gulaszu z dynią. pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, dynia jest tak uniwersalna, że można z niej przygotować bardzo różne, smaczne dania 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~madeline82

    Kochana nie masz takiego wrażenia, Bo dynie o wiele wcześnie się pojawiły w sklepach. Moja mama w tym roku ma pierwszy raz dynie, podobno ma być taka jak dynia hokkaido, poczekamy zobaczymy :DA pasta wygląda bardzo smakowicie, mniam :).

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      O super taka dynia z własnego ogródka, na pewno będzie pyszna 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dynia zawsze poprawia mi nastrój, nawet w jesienny deszczowy dzień 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~Angelika i Monika (Candy Pandas) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *