PLACUSZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM

przez | 27 sierpnia 2016

sos sliwka 01
To danie błyskawiczne i bardzo uniwersalne. Pasuje na śniadanie, na deser lub na podwieczorek. Dodatek maślanki sprawia, że placuszki są pulchne i delikatne. Możemy je podać ze śmietaną i cukrem lub owocami, albo z ulubionym sosem. Ja polecam placuszki z pysznym sosem śliwkowym. Gęsty, aromatyczny o wyrazistym słodko-kwaskowym smaku. Fajnie smakuje też z lodami lub naleśnikami 🙂

Przepis:
(ciasto na placuszki – 10 szt.)
150 ml maślanki
1 jajko
150 gramów mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka roztopionego masła

około 1/2 szklanki oleju do smażenia

(sos)
20 dojrzałych śliwek węgierek
2 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
1 goździk
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka śmietany 30% (opcjonalnie)

Ciasto przygotowujemy podobnie jak ciasto na muffiny. W jednej misce mieszamy maślankę z roztrzepanymi jajkami i olejem. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą. Odstawiamy ciasto na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, wkładamy do rondla, posypujemy cukrem, dodajemy sok, cynamon i goździk. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy goździk, przecieramy owoce przez sitko, ewentualnie dodajemy śmietanę, mieszamy, przykrywamy. Wracamy do placuszków. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcje ciasta i smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe z sosem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

sos sliwka 02

0 komentarzy do „PLACUSZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *