To danie błyskawiczne i bardzo uniwersalne. Pasuje na śniadanie, na deser lub na podwieczorek. Dodatek maślanki sprawia, że placuszki są pulchne i delikatne. Możemy je podać ze śmietaną i cukrem lub owocami, albo z ulubionym sosem. Ja polecam placuszki z pysznym sosem śliwkowym. Gęsty, aromatyczny o wyrazistym słodko-kwaskowym smaku. Fajnie smakuje też z lodami lub naleśnikami 🙂
Przepis:
(ciasto na placuszki – 10 szt.)
150 ml maślanki
1 jajko
150 gramów mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka roztopionego masła
około 1/2 szklanki oleju do smażenia
(sos)
20 dojrzałych śliwek węgierek
2 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
1 goździk
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka śmietany 30% (opcjonalnie)
Ciasto przygotowujemy podobnie jak ciasto na muffiny. W jednej misce mieszamy maślankę z roztrzepanymi jajkami i olejem. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą. Odstawiamy ciasto na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, wkładamy do rondla, posypujemy cukrem, dodajemy sok, cynamon i goździk. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy goździk, przecieramy owoce przez sitko, ewentualnie dodajemy śmietanę, mieszamy, przykrywamy. Wracamy do placuszków. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcje ciasta i smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe z sosem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Zapraszam serdecznie do dodania tego przepisu do akcji -> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowsza-drozdzowka#fndtn-panel-aktualne Pasuje tam idealnie 🙂 Placuszki godne polecenia 🙂
Dziękuję serdecznie za zaproszenie 🙂
Pozdrawiam,
M
I śniadanie idealne 🙂
Dokładnie to samo sobie pomyślałem :)))
Jak najbardziej 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale pyszności!
Dziękuję, miło mi 🙂
Pozdrawiam,
M
Placuszki zawsze mile widziane z każdym słodkim dodatkiem 😀
U mnie podobnie 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo apetyczny pomysł na śniadanie 🙂 Choć tak jak piszesz, taki placuszki to również i na deser, i na podwieczorek pasują 🙂
Uniwersalne danie 🙂
Pozdrawiam,
M
uwielbiam takie placuszki 🙂 Na śniadanie i na kolację 😀 W sumie na obiad też mogłabym takie zjeść 😀
Na obiad też pasują 🙂
Pozdrawiam,
M
Cudowne placuszki 🙂 zjadłabym takie na śniadanie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
bardzo lubię śliwki za ten kwaskowy posmak, do plackow musi ten sos pasować idealnie 🙂
Śliwki mają cudowny słodko-kwaśny smak 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo apetyczne placuszki z wyśmienitym sosem. Niebo! <3
Polecam serdecznie, warto się skusić 🙂
Pozdrawiam,
M
mmmmm ten sos…. idealne połączenie 🙂
Placuszki z sosem bardzo fajnie smakują, polecam 🙂
M
Apetyczne placuszki! Muszę się przekonać do takich śniadań 😀
Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
Z przyjemnością wypróbuję przepis.
Fajnie, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo apetyczne :-)))
Miło mi, dziękuję 🙂
M