Największą zaletą tego dania jest jego prostota. Tylko trzy składniki, a bardzo smaczny efekt. Inspiracją do przygotowania tej prostej przekąski był ser halloumi, czyli cypryjski ser z mleka owczego, popularny w Grecji. Przysmażony wyrazisty w smaku ser bardzo fajnie komponuje się z plasterkami cukinii i soczystymi pomidorami. Całość skropiona oliwą i sokiem z cytryny, odrobinę posypana tymiankiem. W efekcie powstało smaczne, lekkie danie idealne na kolację lub przystawkę. To moja pierwsza potrawa z tym serem, ale na pewno nie ostatnia. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(2 porcje)
1 średnia cukinia
2 duże pomidory
1 opakowanie sera halloumi (pokrojonego w plastry)
2 łyżki oleju
szczypta soli, pieprzu, tymianku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
Cukinię kroimy na plastry grubości około 3 – 4 mm. Każdy plasterek smarujemy cienko olejem. Na rozgrzanej patelni teflonowej z grubym dnem lub patelni grillowej, smażymy cukinie z każdej strony po około 1 – 2 minuty. Układamy usmażone plasterki na talerzach. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na cukinii układamy plasterki pomidorów. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju smażymy plastry sera (grubości około 1 cm) po około 1 minucie z obu stron. Ser układamy na pomidorach. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂
jakie to danie jest urokliwe! 😉 Tak, prostota zawsze w cenie 😉
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Szczególnie jesteśmy ciekawe jak smakuje ten ser 😀
Ma bardzo wyrazisty smak i lekko się ciągnie 🙂
Pozdrawiam,
M
Jestem ciekawa tego sera, jak on smakuje 😉
Bardzo wyrazisty w smaku, pasuje do warzyw 🙂
Pozdrawiam,
M
cukinia pod każdą postacią <3
Też bardzo lubię cukinię 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo apetyczne połączenie 🙂 Chętnie wprosiłabym się na takie danie 😉
Super, zapraszam serdecznie 🙂
M
Świetne połączenie 🙂
Wszystkie składniki fajnie się komponują 🙂
Pozdrawiam,
M
proste, ale bardzo smaczne danie 🙂
Super przekąska, mniam 🙂
Nie znam tego sera…
Fantastyczne połączenie – grillowane halloumi i grillowana cukinia smakują wybornie. Takie proste połączenia są najlepsze 🙂
Nie znam tego sera, ale przekąska wygląda bardzo ciekawie 🙂