TRUFELKI MIGDAŁOWO-DAKTYLOWE

przez | 17 lipca 2016

trufle 01
Domowe trufelki to słodkości, którym trudno się oprzeć. Małe smakołyki ze składników, jakie lubimy. Trufelki migdałowo-daktylowe to jest wersja bardziej przypominająca batony energetyczne, czy tzw. kulki mocy, niż tradycyjne słodycze, bo nie zawiera cukru, a dodaje energii. Bardzo proste, smaczne i sycące. Zdrowy deser lub małe co nieco do przegryzienia. Wystarczy parę minut i malakser, żeby je przygotować. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
(na 10 trufelków)
100 gramów migdałów
100 gramów suszonych daktyli bez pestek
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka wody
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Dodatki: wiórki kokosowe do obtoczenia

Wszystkie składniki trufelków miksujemy w malakserze do uzyskania masy przypominającej grudki wilgotnego piasku (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy jeszcze łyżeczkę wody). Formujemy kulki wielkości trochę mniejszej od orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂
trufle 02

0 myśli nt. „TRUFELKI MIGDAŁOWO-DAKTYLOWE

    1. makellba Autor wpisu

      Też lubię takie połączenie 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.