Domowe trufelki to słodkości, którym trudno się oprzeć. Małe smakołyki ze składników, jakie lubimy. Trufelki migdałowo-daktylowe to jest wersja bardziej przypominająca batony energetyczne, czy tzw. kulki mocy, niż tradycyjne słodycze, bo nie zawiera cukru, a dodaje energii. Bardzo proste, smaczne i sycące. Zdrowy deser lub małe co nieco do przegryzienia. Wystarczy parę minut i malakser, żeby je przygotować. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
(na 10 trufelków)
100 gramów migdałów
100 gramów suszonych daktyli bez pestek
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka wody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatki: wiórki kokosowe do obtoczenia
Wszystkie składniki trufelków miksujemy w malakserze do uzyskania masy przypominającej grudki wilgotnego piasku (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy jeszcze łyżeczkę wody). Formujemy kulki wielkości trochę mniejszej od orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂
Porywam wypróbować 🙂
Smacznego 🙂 pozdrawiam,
M
wspaniałe trufelki, wyglądają przepysznie. mniam!
Dziękuję za miły komentarz 🙂
Pozdrawiam,
M
Pysznie i zdrowo !
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam trufle!
Życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam!!! 🙂 Pyszne połączenie smaków 🙂
Fajnie, że trafiłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Ale nabrałam ochoty na takie trufle. Wyglądają przepięknie, aż chce się jeść
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Mniaaam – same moje ulubione składniki 🙂
Też lubię takie połączenie 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Jakie smaczne )
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Tak dawno ich nie jadłam, a są przecież takie pyszne! Dzięki za przypomnienie:)
Pyszności!
Rewelacyjne te trufelki, mniam :)!
Na pewno byśmy zjadły je wszystkie zwłaszcza, że są z przyprawą do piernika 😀
Na pewno dałybyście radę 🙂
Pozdrawiam,
M