Delikatne pulpeciki w sosie koperkowym to dla wielu z nas wspomnienie obiadu z dzieciństwa. W lecie świetnie smakują z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową. Moje pulpeciki są jeszcze delikatniejsze, dzięki zastąpieniu całego jajka samym białkiem i minimalnemu dodatkowi bułki tartej. Polecam kupienie mięsa w całości i mielenie w domu, ja używam do tego malaksera, co ułatwia pracę. Z pulpecikami fajnie komponuje się lekki sos cytrynowy, bardzo subtelny i aksamitny. Tradycyjnie taki sos podaje się do ryby, ale sprawdza się też z delikatnymi mięsnymi kuleczkami. Polecam na rodzinny obiad dla dzieci i dorosłych 🙂
Przepis:
(około 12 pulpecików)
350 gramów mięsa z piersi kurczaka
1 białko jajka
2 łyżki bułki tartej
1/2 pęczka posiekanego koperku
sól i pieprz
(sos)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/3 szklanki rosołu
1/4 szklanki mleka
1 żółtko
skórka otarta z jednej cytryny
2 – 3 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól i biały pieprz
Mięso kroimy na kawałki, wkładamy do malaksera z białkiem, bułką, posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i miksujemy na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości małych orzechów włoskich. W garnku zagotowujemy wodę lub bulion, wkładamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu 6 – 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. W czasie, gdy gotują się pulpeciki, przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy mieszając, wlewamy rosół, mieszamy do połączenia składników. Wlewamy mleko, mieszamy, zestawiamy z ognia, żółtko mieszamy z łyżką ciepłego sosu, dodajemy do rondelka, stawiamy na bardzo małym ogniu i podgrzewamy mieszając przez około 2 minuty, aż sos zacznie gęstnieć (nie gotujemy). Zestawiamy z ognia, dodajemy skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pulpeciki polewamy sosem i podajemy. Smacznego 🙂
Mniam pysznie muszą smakować te pulpety i do tego są takie delikatne, mniam 🙂
Polecam serdecznie, daj się skusić 🙂
Pozdrawiam,
M
Ja też mięso na pulpety zawsze kupuję w całości i mielę w domu. Zawsze człowiek ma tę pewność, że to nie jakieś odpadki. Pulpety prezentują się wyśmienicie, a z sosem koperkowym to dopiero muszą wspaniale smakować 🙂
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Bardzo lubię takie dania, dla mnie to smaki z dzieciństwa 🙂
Tak ja też mam podobne wspomnienia z dzieciństwa 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszniaste.Lubię pulpety.
Fajnie, to może się skusisz 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo “śwież” propozycja!
Zawsze najbardziej lubiłyśmy kiedy Mama robiła pulpeciki w sosie pomidorowym ale taka wersja na pewno też by nam smakowała 😉
Dawno nie robiłam pulpetów, Twoje wydanie inspiruje 🙂