SAŁATKA Z JEŻYNAMI I MORELAMI

przez | 15 lipca 2016

jezyny 001
Skusiłam się na pierwsze w tym roku jeżyny. Mają świetny smak i pięknie wyglądają, a do tego bardzo zdrowe. W prostej sałatce z morelami, sałatą, pestkami dyni i słonecznika oraz odrobiną parmezanu tworzą bardzo apetyczną kompozycję. Do sałatki pasuje lekki sos winegret z miodem. To bardzo proste, a jednocześnie efektowne danie na letnią kolację we dwoje, z lampką białego wina i świeżym pieczywem. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(na 2 porcje)
1 mała sałata rzymska
2 duże morele
duża garść jeżyn
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
wiórki parmezanu
(sos)
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu

Umyte i osuszone liście sałaty rozkładamy na talerzu. Na nich układamy morele pokrojone w paski, jeżyny, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Składniki sosu umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji. Skrapiamy sałatkę, na wierzchu układamy kawałki parmezanu i od razu podajemy. Smacznego 🙂

jezyny 002

0 komentarzy do „SAŁATKA Z JEŻYNAMI I MORELAMI

    1. makellba Autor wpisu

      Polecam, chociaż to nie jest typowa owocowa sałatka 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Agnieszka Wieczorek

    Bardzo fajny pomysł na sałatkę. U mnie jeszcze jeżyn nie ma, przynajmniej jeszcze nie spotkałam, ale jak tylko się pojawią to zaraz będę z nimi szaleć 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, u mnie pierwsze jeżyny w tym roku, fajnie smakują 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję za tak miły komentarz 🙂 niedługo się na pewno pojawią 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Ja też, szczególnie na kolację 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *