Skusiłam się na pierwsze w tym roku jeżyny. Mają świetny smak i pięknie wyglądają, a do tego bardzo zdrowe. W prostej sałatce z morelami, sałatą, pestkami dyni i słonecznika oraz odrobiną parmezanu tworzą bardzo apetyczną kompozycję. Do sałatki pasuje lekki sos winegret z miodem. To bardzo proste, a jednocześnie efektowne danie na letnią kolację we dwoje, z lampką białego wina i świeżym pieczywem. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(na 2 porcje)
1 mała sałata rzymska
2 duże morele
duża garść jeżyn
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
wiórki parmezanu
(sos)
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu
Umyte i osuszone liście sałaty rozkładamy na talerzu. Na nich układamy morele pokrojone w paski, jeżyny, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Składniki sosu umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji. Skrapiamy sałatkę, na wierzchu układamy kawałki parmezanu i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Bardzo apetyczna sałatka :)))
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Owocowej dawno nie jadłam, więc chętnie spróbuję:)
Polecam, chociaż to nie jest typowa owocowa sałatka 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Ale smacznie wygląda….
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo fajny pomysł na sałatkę. U mnie jeszcze jeżyn nie ma, przynajmniej jeszcze nie spotkałam, ale jak tylko się pojawią to zaraz będę z nimi szaleć 🙂
Dziękuję, u mnie pierwsze jeżyny w tym roku, fajnie smakują 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Wspaniałe kolorki 🙂
Miło mi, dziękuję 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Wygląda apetycznie:)
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Fajnie, że się podoba 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Wygląda bardzo pysznie 🙂 Niestety u mnie jeszcze jeżyn nie ma na horyzoncie :/
Dziękuję za tak miły komentarz 🙂 niedługo się na pewno pojawią 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Mniam, uwielbiam takie sałatki 🙂
Ja też, szczególnie na kolację 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Jak tylko dorwiemy jeżynki od Babci to na pewno musimy je w taki ciekawy sposób wykorzystać 🙂
nie jadłam w tym roku jeszcze jeżyn, kusisz nimi 🙂
Pycha sałatka :)!