W zimie często sięgam po kapustę, bo jest łatwo dostępna, smaczna i zdrowa. Polecałam już przepis na pyszną czerwoną kapustę z miodem i rodzynkami. Teraz przyszła pora na sałatkę z białej kapusty. Kapusta z marchewką i cebulą to klasyka naszej kuchni. Tym razem przygotowałam trochę inną wersję, zawierającą mniej tradycyjne składniki. W smaku z jednej strony słodką od suszonych moreli, z drugiej lekko wytrawną z uwagi na orzechy i ocet jabłkowy. Sałatka świetnie komponuje się jako dodatek do pieczonego mięsa, ale ja lubię ją także tylko ze świeżym pieczywem, np. na lekką kolację.
Przepis:
1/4 główki białej kapusty (około 300gramów)
100 gramów suszonych moreli
50 gramów orzechów (np. włoskich lub laskowych)
(Sos)
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
Kapustę drobno szatkujemy, przelewamy na sicie wodą i odsączamy. Morele kroimy w kostkę (jeśli są twarde, to możemy je zamoczyć w wodzie na około 10 minut). Orzechy siekamy na kawałki. Składniki sosu dokładnie mieszamy, np. w zakręconym słoiczku. W misce mieszamy kapustę z morelami i orzechami, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego 🙂
Oooo kapusta na słodko 😀 Jeszcze takiej nie jadłam, wypróbuję jutro, mam wszystkie niezbędne składniki 😀
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
Sałatki z kapusty pasują jako dodatek do wielu dań i są pyszne. Takiego połączenia w sałatce jeszcze nie jadłam, ale wygląda ciekawie 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Też lubię takie ciekawe połączenia smakowe 🙂 świetna sałatka!
Dziękuję 🙂 zachęcam do spróbowania 🙂
M