LEKKI ROSÓŁ Z KRÓLIKA

przez | 29 stycznia 2016

Rosół to dla mnie król zup. Sam w sobie jest pyszny, a możemy go też wykorzystać, jako bazę do wielu innych zup lub sosów. Oprócz tego, że jest smaczny, to też bardzo zdrowy. U mnie pojawia się zawsze, gdy czuję się niewyraźnie. Szklanka ciepłego rosołu przed snem wzmacnia i stawia na nogi. Rosół z królika jest lekki, esencjonalny, a mięso dzięki dużej zawartością dobrze przyswajalnego białka i składników mineralnych, jest polecane dla dzieci i osób z alergiami pokarmowymi. Świetny na niedzielny obiad 🙂

Przepis:
600 gramów królika w kawałkach
1 duża włoszczyzna z porem i kapustą
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
kilka gałązek natki pietruszki
2 suszone grzyby
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz
1 łyżka lubczyku (opcjonalnie)

Mięso myjemy zimną wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy  2,5 litra zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny. Dodajemy gałązki natki, listek laurowy, imbir, pieprz, ziele angielskie gotujemy na małym ogniu przez 30 minut (woda powinna lekko „mrugać”). Dodajemy włoszczyznę, umytą, obraną i pokrojoną na duże kawałki: marchewkę, pietruszkę, seler, kawałek kapusty, pora, czosnek, cebulę (obrane tylko zewnętrzne liście), grzyby. Dalej gotujemy na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Przecedzamy przez gęste sito. Podajemy posypany natką pietruszki, z makaronem, kawałkami marchewki i kawałkami mięsa. Ja podaję też z wstążkami z pokrojonych naleśników. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „LEKKI ROSÓŁ Z KRÓLIKA

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 fajny jest rosołek z lanymi kluseczkami 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Moje Bistro

    Króliczku! 🙁 A, tak szczerze, to raz mi dali mięso z królika, mówiąc, że to kurczak. No pycha, tylko tyle, że mają dwa małe pieski jakoś nie jestem w stanie świadomie przełknąć czegoś z królika, podobnie jak z cielęciną… Dodam, że miałam też kiedyś szalonego królika 🙂 To mogło mnie spaczyć.

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Szkoda, bo królik jest smaczny i bardzo zdrowy 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję za sugestię 🙂 postaram się w weekend wykombinować coś fajnego z tofu 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *