WŁOSKI BUDYŃ CZEKOLADOWY

przez | 31 stycznia 2016

Pyszny budyń ekstremalnie czekoladowy, bo i z dodatkiem kakao i z prawdziwą gorzką czekoladą. Podany na zimno przypomina krem czekoladowy, a w wersji na ciepło smakuje jak płynna bardzo gęsta czekolada. Świetny deser dla wielbicieli czekolady, czyli właściwie dla nas wszystkich. Ja uwielbiam na ciepło z kleksem bitej śmietany, ale bardzo fajnie smakuje też z dodatkiem suszonej żurawiny lub sokiem malinowym 🙂

Przepis:
250 ml mleka
125 ml tłustej śmietanki
40 gramów cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
2 żółtka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
80 gramów gorzkiej czekolady

W rondlu z grubym dnem mieszamy energicznie rózgą wszystkie składniki, oprócz czekolady. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając przez około 7 minut. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszoną ma małe kawałki czekoladę. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Przelewamy do filiżanek, podajemy na ciepło. Jeżeli mamy zamiar podać budyń na zimno, to przykrywamy folią, tak żeby przylegała do powierzchni budyniu (nie utworzy się kożuch). Smacznego 🙂

0 myśli nt. „WŁOSKI BUDYŃ CZEKOLADOWY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.