Ziemniaki to bardzo popularny składnik naszych obiadów. Możemy je podawać gotowane, pieczone, smażone, czy w postaci placków. Ziemniaki faszerowane pieczarkami i zapiekane możemy przygotowywać przez cały rok, ale mnie najbardziej kojarzą się z jesienią i zimą. Sprawdzą się jako dodatek do mięsa lub ryby, ale fajnie smakują także w formie przystawki lub niebanalnej kolacji. Proste, pożywne danie, które możemy też wzbogacić ulubionym sosem, np. czosnkowym lub chrzanowym.
Przepis:
3 duże ziemniaki
250gramów pieczarek (u mnie portobello)
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
3 łyżki drobno startego żółtego sera
kiełki brokuła
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu, żeby odparować wodę. Dodajemy czosnek, oregano, jajko, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Ziemniaki kroimy na połówki, delikatnie wyjmujemy w kawałkach część miąższu (nie za dużo), dodajemy go do pieczarek, mieszamy i powstałą masą wypełniamy połówki ziemniaków. Wierzch posypujemy startym serem, układamy ziemniaki na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 – 15 minut do rozpuszczenia się sera. Dekorujemy kiełkami brokuła. Podajemy gorące. Smacznego 🙂
Widzę, że u Ciebie również pieczarki 😀 Cudownie się prezentują 😀
Dziękuję 🙂 to takie zimowe małe danie 🙂
Pozdrawiam,
M
Lubię ziemniaki zarówno smażone, pieczone czy też gotowane. Takie faszerowane i to jeszcze pieczarkami nie dość, że świetnie wyglądają, to na pewno są mega smaczne! Chętnie wypróbuję kiedyś Twój pomysł 🙂
Super 🙂 życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
A jajko? W składnikach jest jajko a w wykonaniu znikło… Dodaje się surowe do farszu, czy gotowane?
Dziękuję za uwagę, jajko surowe dodajemy do farszu 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M