Warzywa pieczone z dodatkiem oliwy i ziół mają intensywny smak i aromat. Fajnie smakują, jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Ja podałam je w formie sałatki z dodatkiem kremowego sosu serowego aromatyzowanego czosnkiem, suszonych pomidorów i orzechów. Przepis jest bardzo łatwy, a rodzaj warzyw zależy od tego co macie w domu. U mnie podstawowe składniki to dynia, marchewka i cukinia. Pyszna prosta, barwna i apetyczna sałatka, polecam 🙂
Przepis:
(na 2 porcje)
1/4 małej dyni
2 marchewki
1 mała cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka tymianku
sól i pieprz
4 suszone pomidory (w oliwie)
garść orzechów (np. pistacje)
natka pietruszki
(sos)
3 łyżki śmietany
3 łyżki sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
Dynię myjemy, usuwamy pestki i skórkę, miąższ kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w kawałki. Cukinię myjemy, usuwamy końcówki i kroimy w kawałki. Najlepiej wszystkie warzywa pokroić na części podobnej wielkości. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy warzywa, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy około 25 – 30 minut. Do rondelka wkładamy śmietanę, ser i czosnek, mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy czosnek. Upieczone warzywa układamy na talerzu, dodajemy pomidory, skrapiamy sosem, posypujemy orzechami i natką pietruszki. Smacznego 🙂
Świetna sałatka, takie pyszności to mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację 🙂
Dziękuję 🙂 też bardzo ją lubię 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Musi być bardzo smakowita 🙂
Dziękuję 🙂 miłego wieczoru 🙂
Pozdrawiam,
M
Świetny pomysł, sałatka wygląda znakomicie 😀
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M