ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI

przez | 5 grudnia 2015

Ziemniaki to bardzo popularny składnik naszych obiadów. Możemy je podawać gotowane, pieczone, smażone, czy w postaci placków. Ziemniaki faszerowane pieczarkami i zapiekane możemy przygotowywać przez cały rok, ale mnie najbardziej kojarzą się z jesienią i zimą. Sprawdzą się jako dodatek do mięsa lub ryby, ale fajnie smakują także w formie przystawki lub niebanalnej kolacji. Proste, pożywne danie, które możemy też wzbogacić ulubionym sosem, np. czosnkowym lub chrzanowym.

Przepis:
3 duże ziemniaki
250gramów pieczarek (u mnie portobello)
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
3 łyżki drobno startego żółtego sera
kiełki brokuła

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu, żeby odparować wodę. Dodajemy czosnek, oregano, jajko, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Ziemniaki kroimy na połówki, delikatnie wyjmujemy w kawałkach część miąższu (nie za dużo), dodajemy go do pieczarek, mieszamy i powstałą masą wypełniamy połówki ziemniaków. Wierzch posypujemy startym serem, układamy ziemniaki na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 – 15 minut do rozpuszczenia się sera. Dekorujemy kiełkami brokuła. Podajemy gorące. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI

  1. ~Agnieszka Wieczorek

    Lubię ziemniaki zarówno smażone, pieczone czy też gotowane. Takie faszerowane i to jeszcze pieczarkami nie dość, że świetnie wyglądają, to na pewno są mega smaczne! Chętnie wypróbuję kiedyś Twój pomysł 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Monika

    A jajko? W składnikach jest jajko a w wykonaniu znikło… Dodaje się surowe do farszu, czy gotowane?

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję za uwagę, jajko surowe dodajemy do farszu 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *