PIKANTNE KOFTY Z WOŁOWINY

przez | 3 czerwca 2015

Przed nami prawdziwy długi weekend, czyli dla niektórych z nas cztery dni wolnego czasu. Mam nadzieję, że pogoda będzie sprzyjać i wyruszycie w plener na pikniki i grillowanie. Kofty to świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków pieczonych na grillu, ale z użyciem mielonego mięsa. Bardzo popularne w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Najczęściej przygotowywane z mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny. Ważne jest dobre mięso i solidna dawka różnorodnych przypraw. Pełne smaku, soczyste kofty z pikantnymi przyprawami, w szczególności z czosnkiem, papryką, zielem angielskim, pieprzem i kolendrą, przełamanymi orzeźwiającą cytryną, miętą i natką pietruszki. Świetnie smakują z sosem jogurtowym i sałatką z młodej kapusty lub ogórkami małosolnymi (przepisy znajdziecie na blogu). Kofty nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy albo pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku. U mnie sezon grillowy dopiero się zacznie, więc moje pyszne kofty wyszły z piekarnika 🙂

Przepis:
500 gramów zmielonej wołowiny
1 mała czerwona cebula bardzo drobno posiekana
4 wyciśnięte ząbki czosnku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
garść posiekanych liści mięty
skórka otarta z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka słodkiej papryki w proszku wędzonej
1 łyżka mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka oleju

Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Jeśli będziemy piec mięso na grillu, to patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez około 15 minut, żeby się nie przypaliły podczas grillowania. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne ruloniki i nadziewamy na patyczki, rozpłaszczamy na 3/4 długości patyczka. Kofty smarujemy cieniutko olejem i grillujemy z obu stron po około 5 minut (zależy od grilla) lub kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 10 – 15 minut. Smacznego 🙂

24 komentarze do „PIKANTNE KOFTY Z WOŁOWINY

  1. ~gertka

    a ja nie reklamuję żadnego bloga, ale mam pytanie, czy wołowina będzie naprawdę upieczona po 10 minutach?

    Odpowiedz
  2. ~Osa

    Super przepis – bardzo dobra potrawa dla każdego kto się odchudza, w tym i dla mnie 🙂
    Zdecydowanie preferuję białko (jakoś nie przepadam za warzywami ale przy jedzeniu mięsa pogarsza się trawienie – znalazłam ostatnio na to sposób i chudnę – już mam 4,5 kg w ciągu 6 dni 🙂
    http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39
    Tym sposobem pobiłam rekord nie 4 kg w tydzień a 4,5kg w ciągu 6 dni.

    Polecam każdemu kto na diecie i kto lubi takie smakowitości jakie u Ciebie można znaleźć a ma kłopoty z zaparciami albo nie może schudnąć.
    Pozdrawiam i … jadę na grilla
    Przepis zabieram, przyda mi się już dziś

    Odpowiedz
  3. ~kasia

    Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę..
    Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura24.pl)
    Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze 🙂 życzę wszystkim miłego weekendu 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Tak, piekarnik jest bardzo mocno rozgrzany, więc 10 minut wystarczy, w przypadku wątpliwości najlepiej spróbować 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *