Przed nami prawdziwy długi weekend, czyli dla niektórych z nas cztery dni wolnego czasu. Mam nadzieję, że pogoda będzie sprzyjać i wyruszycie w plener na pikniki i grillowanie. Kofty to świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków pieczonych na grillu, ale z użyciem mielonego mięsa. Bardzo popularne w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Najczęściej przygotowywane z mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny. Ważne jest dobre mięso i solidna dawka różnorodnych przypraw. Pełne smaku, soczyste kofty z pikantnymi przyprawami, w szczególności z czosnkiem, papryką, zielem angielskim, pieprzem i kolendrą, przełamanymi orzeźwiającą cytryną, miętą i natką pietruszki. Świetnie smakują z sosem jogurtowym i sałatką z młodej kapusty lub ogórkami małosolnymi (przepisy znajdziecie na blogu). Kofty nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy albo pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku. U mnie sezon grillowy dopiero się zacznie, więc moje pyszne kofty wyszły z piekarnika 🙂
Przepis:
500 gramów zmielonej wołowiny
1 mała czerwona cebula bardzo drobno posiekana
4 wyciśnięte ząbki czosnku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
garść posiekanych liści mięty
skórka otarta z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka słodkiej papryki w proszku wędzonej
1 łyżka mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka oleju
Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Jeśli będziemy piec mięso na grillu, to patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez około 15 minut, żeby się nie przypaliły podczas grillowania. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne ruloniki i nadziewamy na patyczki, rozpłaszczamy na 3/4 długości patyczka. Kofty smarujemy cieniutko olejem i grillujemy z obu stron po około 5 minut (zależy od grilla) lub kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 10 – 15 minut. Smacznego 🙂
pyszna wołowinka, ja polecam domowy wyrób serów np camembert, feta, oscypek i inne http://blog.winoiser.com
dzięki za inpisracje, bardzo podoba mi się twój pomysł
serdecznie zapraszam na moje roladki wołowe
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/roladki-woowe.html
pozdrawiam!
każdy mężczyzna dałby się zabić za takie mięsko :D:D genialny pomysł
polecamy nasze przepisy na kofty
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kofty+przepisy
Pycha!
Polecam moje kuleczki wołowe
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/05/kuleczki-z-miesa-woowego.html
Pyszne , zapraszam na szaszłyki z kurczaka z cukinią I pomidorami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/11/szaszyki-z-kurczaka-cukinii-i-pomidorow.html
Polecam też cevapcici
http://inews.com.pl/WordPress3/cevapcici
bardzo ciekawy przepis.
A jak już pikantnie to już na całego.
Przy okazji również na cellulit pieprz cayenne , który jest składnikiem koktajlu na cellulit “Upij swój cellulit”
http://odchudzaniejestproste.pl/jak-sie-pozbyc-cellulitu-domowym-sposobem-antycellulitowy-koktajl-upij-cellulit/
Polecam bo działa ale trzeba również trzymać się przepisu.
Pozdrawiam
Bardzo fajna potrawa, spróbuj też moich ćwiartek kurczaka pieczonych z pieczarkami i oscypkiem
http://bulkazchlebem.pl/cwiartki-kurczaka-pieczone-z-pieczarkami-i-oscypkiem/
http://www.buster.pw/dwa-typy-ludzi-ktorych-lepiej-unikac/
super propozycja na grilla i pięknie się prezentuje 🙂 zapraszam do mnie na SZASZŁYKI Z KIEŁBASY: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/05/szaszyki-z-kiebasy.html
a ja nie reklamuję żadnego bloga, ale mam pytanie, czy wołowina będzie naprawdę upieczona po 10 minutach?
Tak, wystarczy 10 minut, pozdrawiam,
M
PYSZNOŚCI ! ROBIE PODOBNIE-ZAPRASZAM NA ”SATAY Z PAPRYKĄ”
POZDRAWIAM
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/07/co-zrobic-by-patyczki-do-szaszykow-nie.html
Super przepis – bardzo dobra potrawa dla każdego kto się odchudza, w tym i dla mnie 🙂
Zdecydowanie preferuję białko (jakoś nie przepadam za warzywami ale przy jedzeniu mięsa pogarsza się trawienie – znalazłam ostatnio na to sposób i chudnę – już mam 4,5 kg w ciągu 6 dni 🙂
http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39
Tym sposobem pobiłam rekord nie 4 kg w tydzień a 4,5kg w ciągu 6 dni.
Polecam każdemu kto na diecie i kto lubi takie smakowitości jakie u Ciebie można znaleźć a ma kłopoty z zaparciami albo nie może schudnąć.
Pozdrawiam i … jadę na grilla
Przepis zabieram, przyda mi się już dziś
Będę próbować w tym sezonie 🙂 super pomysł
pachnie miętą i pietruszką aż u mnie:)
http://elwirski.blogspot.com
Bardzo fajny przepis na kofty. Z takimi jeszcze nie miałem do czynienia. 🙂
Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę..
Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura24.pl)
Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze 🙂 życzę wszystkim miłego weekendu 🙂
M
Mmmm. ale pysznie wygląda.
Miło mi Cię gościć, zapraszam ponownie 🙂 Pozdrawiam,
M
Czy 10 minut w piekarniku starczy?
Tak, piekarnik jest bardzo mocno rozgrzany, więc 10 minut wystarczy, w przypadku wątpliwości najlepiej spróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Spróbowałam i muszę stwierdzić, że smakuje znakomicie