SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I MALINAMI

Wątróbka świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi owocami, jak jabłka albo pomarańcze. Ja bardzo lubię takie połączenia, jednak wątróbka z malinami to jeszcze bardziej udana kombinacja, dzięki której pospolita wątróbka nabiera elegancji. Podana na ciepło na liściach sałaty z malinami i czerwoną cebulą smakuje wyjątkowo i prezentuje się bardzo apetycznie. Dodatkowym atutem tego dania jest fantastyczny, gęsty sos malinowy z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i pieprzu. Jeśli szukacie fajnej propozycji na niebanalną kolację, to ta sałatka bardzo pasuje 🙂

Przepis:
500 gramów wątróbki z indyka
1 łyżka mąki
1 – 2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
3/4 szklanki malin
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
sól i pieprz
100 – 150 gramów mieszanki sałat
1 mała czerwona cebula
natka pietruszki do dekoracji

Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy na kawałki podobnej wielkości i moczymy w mleku przez około godzinę. Odsączamy, bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy pieprzem i posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę na jasno brązowy kolor (około 2 – 3 minuty z każdej strony). Odstawiamy z ognia i troszkę solimy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy pół szklanki malin, smażymy na małym ogniu, aż puszczą sok, rozgniatamy łyżką, dodajemy ocet i miód, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy około 1 – 2 minuty. Na talerzach rozkładamy sałatę, na której układamy kawałki wątróbki, pokrojoną cebulę i polewamy sosem malinowym. Dekorujemy pozostałymi malinami i natką pietruszki. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I MALINAMI”

  1. Bardzo interesujące połączenie, jednak chyba obawiałbym się ryzyka, bo nie bardzo wiem, czy te smaki będą mi odpowiadać. 🙂 Wygląda to dobrze, a czy smakuje tak samo, być może się skuszę. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.