Wątróbka świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi owocami, jak jabłka albo pomarańcze. Ja bardzo lubię takie połączenia, jednak wątróbka z malinami to jeszcze bardziej udana kombinacja, dzięki której pospolita wątróbka nabiera elegancji. Podana na ciepło na liściach sałaty z malinami i czerwoną cebulą smakuje wyjątkowo i prezentuje się bardzo apetycznie. Dodatkowym atutem tego dania jest fantastyczny, gęsty sos malinowy z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i pieprzu. Jeśli szukacie fajnej propozycji na niebanalną kolację, to ta sałatka bardzo pasuje 🙂
Przepis:
500 gramów wątróbki z indyka
1 łyżka mąki
1 – 2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
3/4 szklanki malin
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
sól i pieprz
100 – 150 gramów mieszanki sałat
1 mała czerwona cebula
natka pietruszki do dekoracji
Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy na kawałki podobnej wielkości i moczymy w mleku przez około godzinę. Odsączamy, bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy pieprzem i posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę na jasno brązowy kolor (około 2 – 3 minuty z każdej strony). Odstawiamy z ognia i troszkę solimy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy pół szklanki malin, smażymy na małym ogniu, aż puszczą sok, rozgniatamy łyżką, dodajemy ocet i miód, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy około 1 – 2 minuty. Na talerzach rozkładamy sałatę, na której układamy kawałki wątróbki, pokrojoną cebulę i polewamy sosem malinowym. Dekorujemy pozostałymi malinami i natką pietruszki. Smacznego 🙂
Ciekawy przepis, ja zapraszam na moje przepisy na sery, cydr i wino, http://blog.winoiser.com
pyszna sałatka!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search/label/Sa%C5%82atki
pozdrawiam
rewelacja!
http://www.przepismamy.pl/
Bardzo ciekawe połączenie. Polecam też gruszki z wątróbką
http://inews.com.pl/WordPress3/gruszki-faszerowane-watrobka
Gruszki i wątróbka to musi być pyszne, dzięki 🙂
Pozdrawiam,
M
boję się takich połączeń 🙂
http://elwirski.blogspot.com
Nie ma czego się bać 🙂 Pozdrawiam,
M
Bardzo fajny pomysł, spróbuj też pysznego pasztetu z wątróbek
http://bulkazchlebem.pl/pasztet-z-watrobek-drobiowych
Bardzo interesujące połączenie, jednak chyba obawiałbym się ryzyka, bo nie bardzo wiem, czy te smaki będą mi odpowiadać. 🙂 Wygląda to dobrze, a czy smakuje tak samo, być może się skuszę. 🙂
Jeśli nie spróbujesz, to się nie dowiesz 🙂 Powodzenia 🙂
M
trochę za bardzo kombinujesz z mieszaniem smaków
https://plus.google.com/113235266779500712709/about
Łączenie różnych smaków to fajna zabawa, polecam 🙂 pozdrawiam,
M
wow ale przepis.
Bardzo ciekawe. Muszę spróbować.
Podrzucam koktajl odchudzający na płaski brzuch:)
Toż przecież plaża tuż tuż
http://odchudzaniejestproste.pl/spalacz-tluszczu-na-brzuchu-koktajl-na-plaski-brzuch/
Szybki i do zrobienia w domu
Pozdrawiam
U ciebie jak zawsze apetycznie 🙂
Dzięki za fajny przepis, przyda się nie tylko na plaży 🙂
Pozdrawiam,
M