SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

Młode ziemniaki z masłem, posypane koperkiem, a do tego kefir lub zsiadłe mleko to smakowite wspomnienie dzieciństwa. Jak tylko pojawiły się młode ziemniaki, wiadomo było co będzie na obiad. Dzisiaj też lubię takie zestawienie, chociaż smakuje inaczej niż wtedy. Zawsze wyczekiwane były też ogórki małosolne, pięknie zielone smakołyki prosto ze słoja lub kamionkowego naczynia. Połączenie delikatnych ziemniaków i jędrnych, lekko słonawych ogórków świetnie sprawdza się w sałatce. Do tego chrupiące rzodkiewki, pachnący koperek, wyrazista cebula i garść odżywczych kiełków. Całość połączona jogurtowym sosem wzbogaconym smakiem chrzanu. Pyszna sałatka, którą możemy zapakować na lunch do pracy, albo podać na wiosenną kolację.
Przepis:
4 średnie ugotowane młode ziemniaki
3 średnie ogórki małosolne
1 mała czerwona cebula
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
2 jajka ugotowane na twardo
garść kiełków (np. rzodkiewki lub brokuła)
(sos)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki tartego chrzanu
sól i pieprz

Warzywa i jajka kroimy w dużą kostkę, koperek drobno siekamy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. W misce mieszamy warzywa, jajka, koperek i kiełki. Dodajemy sos i delikatnie jeszcze raz mieszamy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 20 minut, żeby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW”

  1. Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
    Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
    którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)

  2. Sałatka na pierwszy rzut oka wygląda bardzo interesująco i wydaje mi się, że może być smaczna. Myślę, że Twój przepis sobie zapamiętam i wypróbuję, ponieważ czuję, że to może być mój smak. Pozdrawiam 🙂

  3. Zrobiłam wczoraj i dziś ten sos zmienił mi się z płynnego w konsystencję białego sera – jakby się ściął. To normalne?

    1. Myślę, że to może być wina jakości jogurtu, ja używam greckiego jogurtu i sos się nie zmienia. Pozdrawiam,
      M

    1. Z tymi smakami kojarzy mi się wiosna z czasów dzieciństwa, teraz to nadal fajne danie, ale niestety już od dawna nie jestem dzieckiem 🙂 pozdrawiam i życzę wspaniałych smaków przez cały rok,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.