NADZIEWANE POMIDORY ZAPIEKANE Z PARMEZANEM

Przepis podobno pochodzi z Sycylii. Nie byłam tam jeszcze więc nie wiem czy tak jest, ale pomidory smakują świetnie i to jest najważniejsze. Dojrzałe słodkie pomidory skrywają nadzienie z cebuli, czosnku, oliwek, filecików anchois i aromatu oregano. A wszystko pod kołderką z orzechowego parmezanu. Wyjątkowa przekąska, bardzo lekka i pełna smaków. Dla mnie to kwintesencja włoskich smaków zamknięta w pięknych czerwonych kulach.

Przepis:
4 pomidory
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
6 – 7 łyżek bułki tartej
2 łyżki oliwek drobno pokrojonych
2 łyżki natki pietruszki posiekanej drobno
4 fileciki anchois bardzo drobno posiekane
1 łyżeczka oregano
1/4 szklanki oliwy
sól i pieprz
3 łyżki tartego parmezanu

Ścinamy wierzch każdego pomidora, ostrożnie wyjmujemy łyżeczką środek z pestkami. Pomidory kładziemy na ręczniku papierowym lub sitku otworem w dół, żeby odsączyć sok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek i anchois na małym ogniu około 5 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, oliwki, natkę pietruszki, oregano i dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory napełniamy nadzieniem i posypujemy parmezanem. Układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy ciepłe z pieczywem i lampką białego wina. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.