BAKŁAŻANY FASZEROWANE Z SEREM

przez | 22 marca 2015

Bakłażany świetnie smakują z grilla. Jednak na otwarcie sezonu grillowego musimy jeszcze poczekać, ale to nie oznacza, że nie możemy cieszyć się tym wspaniałym warzywem także teraz, np. z pieca. Pieczone miękkie bakłażany nadziewane cebulą, pieczarkami i papryką z dodatkiem czosnku, ziół i sera prezentują się apetycznie i smakują wybornie, jako przystawka obiadowa lub lekka kolacja. Dodatek sera pleśniowego wzbogaca danie i nadaje mu bardziej zadziorny charakter.

Przepis:
2 małe bakłażany
2 cebule
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
100 gramów pieczarek
100 gramów sera pleśniowego (np. rokpol)
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
2 łyżki oleju
natka pietruszki do dekoracji

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i paprykę również kroimy w kostkę. Bakłażany kroimy wzdłuż na połowę, łyżką wybieramy miąższ i kroimy go w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę, pieczarki, miąższ bakłażana i paprykę. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy, żeby ser się prawie rozpuścił. Połówki bakłażana skrapiamy łyżką oleju, nakładamy farsz, posypujemy tartym serem, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i posypujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *