ROŻKI Z SZYNKI NADZIEWANE TWAROŻKIEM

To jest danie z gatunku niby nic, a jednak “coś” w sobie ma. Bardzo proste połączenie soczystej szynki i bardzo delikatnego, rozpływającego się w ustach twarożku z dodatkiem chrzanu, rzodkiewek i szczypiorku. Całość pięknie wygląda udekorowana soczysto zielonym koperkiem. U mnie pojawi się z pewnością na stole podczas Wielkanocnego śniadania, ale pasuje też na inne okazje.

Przepis:
6 plastrów szynki
200 gramów serka kremowego (np.Turek)
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
1 i 1/2 łyżeczki tartek chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i biały pieprz
koperek do dekoracji

Rzodkiewki i szczypiorek drobno kroimy, łączymy z serkiem. Dodajemy chrzan, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na każdy plaster szynki nakładamy łyżkę twarożku i zawijamy w kształt rożku. Układamy na talerzu, dekorujemy koperkiem i podajemy. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.