KLOPSIKI O SMAKU GOŁĄBKÓW

przez | 23 stycznia 2015

Pyszny smak gołąbków uzyskany w prosty sposób. Nie musimy męczyć się z obgotowywaniem kapusty, martwić się, że liście się podziurawiły i co również ważne oszczędzamy czas potrzebny na zawijanie nadzienia. Połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego w wersji błyskawicznej dla zapracowanych, a nie mniej apetycznej, niż tradycyjne gołąbki. Ten sposób daje nam możliwość zachęcenia do zjedzenia kapusty tych, którzy z gołąbków wyjadają sam środek, a liście odkładają na bok. Tutaj się to nie uda 🙂

Przepis:
(klopsiki)
500 gramów mielonego mięsa
2 jajka
1 woreczek ryżu (100 gramów)
3 – 4 łyżki bułki tartej
1 szklanka posiekanej drobno kapusty włoskiej lub pekińskiej
2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 mała cebula drobno pokrojona
sól i pieprz
2 – 3 łyżki oleju do smażenia
(sos)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
1/2 szklanki bulionu
sól i pieprz
1 łyżeczka miodu

Ryż gotujemy przez połowę czasu, jaki jest podany na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mięso, jajka, cebulę, czosnek, przyprawy, bułkę tartą i ryż mieszamy dokładnie. Dodajemy kapustę i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich. Smażymy z obu stron, zdejmujemy z patelni. W dużym rondlu podgrzewamy pomidory. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy, mąkę i bulion, wlewamy do rondla, zagotowujemy, dodajemy przyprawy i miód, wkładamy klopsiki i dusimy na małym ogniu 10 – 15 minut. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami, ale same też są pyszne. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *