Ciasto tak bogate w dodatki, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kruchy, cieniutki spód i super chrupiąca kruszonka z płatków owianych, a w środku szaleństwo smaków: ciemna czekolada, kwaskowata żurawina, słonawe orzechy, gładki serek śmietankowy i słodycz miodu. Przygotowanie jest tak proste, że możemy go szybko upiec na zwykły podwieczorek, jak też na bardziej wyjątkowe okazje. W czasie karnawału doda tyle energii, że chcąc nie chcąc musimy ruszyć do tańca.
Przepis:
(ciasto na foremkę 20×20 cm)
250 gramów mąki
250 gramów płatków owsianych
140 gramów masła
100 gramów cukru
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
(nadzienie)
250 gramów serka kremowego (np. Turek)
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
5 łyżek miodu
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i sól. Dodajemy masło i mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy jedną część ciasta, dociskając lekko i wyrównując powierzchnię. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy spód ciasta 10 minut. W tym czasie mieszamy serek z bakaliami i miodem. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, posypujemy pozostałym ciastem i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i kroimy na kwadraty. Smacznego 🙂