Wyjątkowo prosta do zrobienia zupa na bazie mrożonego szpinaku i warzyw. Zdrowa, lekka i smaczna z prostych składników, które można kupić w każdym sklepie. Doprawiona czosnkiem i sokiem z cytryny, zabielona delikatnie śmietanką, wzbogacona jajkiem na twardo. Zupa szpinakowa z jajkiem to świetny sposób na prostą zupę, która każdemu się uda, nawet bez doświadczenia w kuchni. Śmietankę można zastąpić mleczkiem kokosowym, a zamiast jajka na twardo zupę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną serem feta. Warto spróbować 🙂
Przepis:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 średnia cebula drobno pokrojona
1 duży ziemniak obrany, pokrojony w kostkę
500 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego)
600 ml ciepłego bulionu
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu mieszając przez 2 – 3 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy ziemniaka i szpinak, smażymy przez minutę, wlewamy bulion, przykrywamy, gotujemy przez 15 minut. Blendujemy na gładko, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy, podajemy z połówkami jajka, smacznego 🙂
Smakowita propozycja. A u mnie dzisiaj akurat na obiad szpinak z fetą i makaronem pełnoziarnistym. 😉
Smaki dzieciństwa 🙂 Szpinakowa lub szczawiowa. Już w kwietniu nowe wysiewy szpinaku 🙂
Pyszna, zdrowa i pożywna zupa 💚💚
Zjadłabym taką z grzaneczkami 🙂
Wiem,ze nie wszyscy lubią szpinakową , ale ja akurat tak – jem ja jednak zdecydowanie okazyjnie
pozdrawiam
Suuuper! Zdrowo i smacznie 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, ale ja nie mogę się jakoś przekonać do szpinaku.
Mmm uwielbiam 🙂 Fantastyczne podanie, zupa prezentuje się pięknie i z pewnością smakuje obłędnie! Cudowna, pyszna inspiracja 🙂
Ciekawe połączenie
Ale dawno nie jadłam tej zupy! Narobiłaś mi apetytu 🙂
Zupy szpinakowej jeszcze nie jadłam
O rety wygląda rewelacyjnie. Przyznam że nigdy nie lubiłam szpinaku, ale może się przemoge i spróbuję taka zupę. Szpinak trzeba umieć dobrze przyrządzic żeby smakował. Ja się zaraziłam w szkole na stołówce bo szpinak zawsze był paskudny. Pozdrawiam serdecznie z Krakowa