ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

przez | 11 listopada 2024


Znane i lubiane śledzie po kaszubsku. Wyjątkowo smaczne, dzięki dodatkowi suszonych śliwek, ogórków kiszonych, podsmażonej cebuli, przecieru pomidorowego i przypraw. Śledzie i sos tworzą przepyszną kombinację bogatą w różne smaki. Śledzie po kaszubsku można podać nie tylko na Boże Narodzenie, ale nawet bez okazji. Łatwe do zrobienia, a efekt jest naprawdę przepyszny. Myślę, że w tym roku to będą śledzie numer 1. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 g płatów śledziowych (solonych lub w oleju)
3 łyżki octu
2 małe cebule pokrojone w małą kostkę
7 łyżek oleju roślinnego
5 suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
2 średnie ogórki kiszone pokrojone w kostkę
200 g przecieru pomidorowego
2 łyżki pikantnego keczupu (opcjonalnie)
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 – 2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz

Śledzie solone płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą lub wodą wymieszaną z mlekiem, odstawiamy na godzinę lub dwie, zależy od śledzi, w tym czasie zmieniamy 2 – 3 razy wodę. Jeśli używamy śledzi w oleju możemy skrócić czas lub tylko przepłukać zimną wodą. Śledzie odsączamy, dodajemy ocet, mieszamy, odstawiamy 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy cebulę, smażymy mieszając na małym ogniu przez około 2 – 3 minuty, dodajemy majeranek, liść laurowy i ziele angielskie oraz śliwki, smażymy przez minutę, dodajemy ogórki, przecier pomidorowy, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty, dodajemy keczup, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. W szklanym naczyniu układamy warstwami śledzie pokrojone na 2 – 3 cm kawałki i sos, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego 🙂
Inspiracja z Kwestia smaku.pl

13 komentarzy do „ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *