MIĘKKIE PIERNICZKI

przez | 17 listopada 2024


Miękkie pierniczki z miodem i czekoladą, bez dodatku cukru. Pięknie pachnące korzennymi przyprawami, gotowe od razu po upieczeniu, nie trzeba czekać aż zmiękną. Pyszne, proste do zrobienia, w smaku przypominają troszkę pierniczki alpejskie. Można je posypać cukrem pudrem, polukrować lub tak jak ja polać roztopioną czekoladą białą, mleczną lub gorzką i ozdobić kolorową posypką. Idealne na święta Bożego Narodzenia, albo do przegryzienia wcześniej, w czasie świątecznych przygotowań. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
50 g masła
200 g miodu
100 g gorzkiej czekolady (60 – 70 %)
1 jajko roztrzepane widelcem
300 – 320 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao

W rondelku na małym ogniu roztapiamy mieszając masło z miodem i czekoladą połamaną na kawałki (nie gotujemy), odstawiamy do całkowitego ostudzenia (można też to zrobić w mikrofalówce). Do przesianej mąki (najpierw używamy 300 g w razie potrzeby dodajemy pozostałą mąkę) dodajemy sodę, przyprawę do piernika i kakao, mieszamy, dodajemy zawartość rondelka i jajko, mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy rękami na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, czekamy kilka minut, aby się lekko ociepliło, następnie wałkujemy podsypując odrobiną mąki na grubość 4 – 5 mm, wycinamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 – 12 minut, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy, smacznego 🙂

15 komentarzy do „MIĘKKIE PIERNICZKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *