Miękkie pierniczki z miodem i czekoladą, bez dodatku cukru. Pięknie pachnące korzennymi przyprawami, gotowe od razu po upieczeniu, nie trzeba czekać aż zmiękną. Pyszne, proste do zrobienia, w smaku przypominają troszkę pierniczki alpejskie. Można je posypać cukrem pudrem, polukrować lub tak jak ja polać roztopioną czekoladą białą, mleczną lub gorzką i ozdobić kolorową posypką. Idealne na święta Bożego Narodzenia, albo do przegryzienia wcześniej, w czasie świątecznych przygotowań. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
50 g masła
200 g miodu
100 g gorzkiej czekolady (60 – 70 %)
1 jajko roztrzepane widelcem
300 – 320 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
W rondelku na małym ogniu roztapiamy mieszając masło z miodem i czekoladą połamaną na kawałki (nie gotujemy), odstawiamy do całkowitego ostudzenia (można też to zrobić w mikrofalówce). Do przesianej mąki (najpierw używamy 300 g w razie potrzeby dodajemy pozostałą mąkę) dodajemy sodę, przyprawę do piernika i kakao, mieszamy, dodajemy zawartość rondelka i jajko, mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy rękami na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, czekamy kilka minut, aby się lekko ociepliło, następnie wałkujemy podsypując odrobiną mąki na grubość 4 – 5 mm, wycinamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 – 12 minut, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy, smacznego 🙂
O jejku! Jakie one śliczne! Buzia sama się do nich śmieje! Cudne i apetyczne ciasteczka!
Kocham pierniki i to nawet bardziej piec niż jeść, więc z chęcią wypróbuję przepis!
Pyszności, uwielbiam pierniczki i też już powoli zaczym się nimi otaczać. 🙂
Ale u Ciebie już świątecznie.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 jusinx.blogspot.com.
Pięknie wyglądają i na pewno są bardzo pyszne 😊
Wyglądają pięknie. Chętnie wypróbuję przepis.
I to jest przepis zdecydowanie dla mnie, bo ja zawsze na ostatnią chwilę.
Jak na nich patrzę to zaczynam czuć ten świąteczny nastrój.
O tak. Przepis mam podobny..ale twoje wyglądają przepysznie…aż poczułam magię świąt.
O zrobiło się świątecznie. Chętnie spróbuję je zrobić.
Oj tak, będę je robić na Święta 🙂
Ale śliczne! Muszę koniecznie takie zrobić:)
Jakie apetyczne te pierniczki, super !
Cudownie się prezentują
na masełku, napewno smakują wybornie.