SZARLOTKA SYPANA PIERNIKOWA

przez | 24 listopada 2024


Szarlotka sypana w wersji świątecznej z przyprawą piernikową. Dwie warstwy jabłek z dodatkiem przyprawy piernikowej, delikatne ciasto i chrupiące płatki migdałów na wierzchu. Szarlotka sypana, pyszna w smaku, pachnąca korzennymi przyprawami, bardzo łatwa do zrobienia, nie trzeba zagniatać ciasta. Przepis znany już w latach 80-tych ubiegłego wieku, a w wersji piernikowej pasuje na święta Bożego Narodzenia. Szarlotka podana z bitą śmietaną, kawą lub gałką lodów waniliowych smakuje jeszcze lepiej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście szarlotki w takiej wersji, to gorąco zachęcam 🙂
Przepis:
(na formę o średnicy 20 – 23 cm)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki drobnego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,2 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
150 g zimnego masła (najlepiej na godzinę włożyć masło do zamrażarki)
3 -4 łyżki płatków migdałów

Przesianą mąkę, cukier, kaszę, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika i proszek do pieczenia mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Obrane jabłka, bez gniazd nasiennych ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno wysypujemy pierwszą część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek, posypujemy połową przyprawy do piernika, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach 1/3 masła, posypujemy kolejną częścią suchych składników, następnie drugą cześć jabłek, posypujemy pozostałą przyprawą piernikową, układamy startą 1/3 masła, następnie ostatnią warstwę suchych składników, na wierch starte masło i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Smacznego 🙂

7 komentarzy do „SZARLOTKA SYPANA PIERNIKOWA

  1. blogchwila

    W latach 80-tych ją robiłam, ale gdzieś zapodział się przepis. Twoja wygląda znakomicie i próbę wykonania zrobię w sobotę. Kiedyś bardzo nam smakowała. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam:):):)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *