Łatwy do zrobienia deser biało-czerwony idealny na Święto Niepodległości. Na spodzie czerwona galaretka truskawkowa, warstwa biała to panna cotta na bazie słodkiej śmietanki oraz dekoracja z owoców. Deser biało-czerwony w barwach narodowych to świetny pomysł na smaczny i bardzo prosty deser, który przypadnie do gustu i dzieciom i dorosłym. Galaretkę truskawkową można zastąpić inną galaretką o czerwonym kolorze. Do przygotowania białej warstwy można użyć mleka lub mleczka kokosowego. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 galaretka truskawkowa
400 ml śmietanki 30 %
2 – 3 łyżki cukru
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 – 4 łyżkach gorącej wody
Owoce do dekoracji
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml bardzo gorącej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy do małych szklaneczek (3 lub 4), odstawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym czasie zagotowujemy śmietankę z cukrem mieszając, aby cukier się rozpuścił, zestawiamy z ognia na kilka minut, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wylewamy na warstwę galaretki, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem deser dekorujemy owocami. Smacznego 🙂
Świetny deser! 🙂
Smacznie wygląda
Pierwsze co pomyślałam to właśnie flaga Polski, więc zgadzam się, że deser w sam raz na Święto Niepodległości! 🙂
Brzmi pysznie. Uwielbiam galaretki, zwłaszcza truskawkowe 🙂
Super pomysł! Wygląda pysznie no i patriotycznie 😀
Dawno nie robiłam tego typu deserów. Chętnie spróbuję zrobić.
Bardzo fajny pomysł z tym deserkiem w biało- czerwonych barwach. Podpatrzę z przyjemnością 🙂
wyglada genialnie
Niebanlany pomysł
Prosto, smacznie i apetycznie zarazem 🙂 Wspaniały podwieczorek b 🙂
No proszę, choć jedna z moich blogowych koleżanek pomyślała o świątecznym akcencie na Święto Niepodległości! Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że miałam chociaż staropolski rosół 🙂 Buziaki!