KANAPKA MONTE CRISTO

przez | 3 listopada 2024


Rewelacyjna kanapka na ciepło. Dwie kromki chleba tostowego posmarowanego musztardą i majonezem, przełożone szynką i serem. Kanapkę obtacza się w jajku i smaży na maśle. Kanapka Monte Cristo to jedna z klasycznych kanapek w stylu tostów, idealna na śniadanie, ale można ją podać też na kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pysznie smakuje i dodaje energii. Kanapka Monte Cristo przypomina francuskie tosty w wersji wytrawnej. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 2 kanapki)
4 kromki chleba tostowego
4 pastry sera żółtego
2 plastry szynki
1 jajko
1 łyżeczka mleka
majonez do smarowania
musztarda do smarowania
sól, pieprz
masło do smażenia

Chleb smarujemy musztardą i majonezem z jednej strony, układamy po plastrze sera, następnie plaster szynki i znowu ser, składamy kanapki, obtaczamy w jajku wymieszanym z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy kanapki ze wszystkich stron na rumiano i od razu podajemy. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „KANAPKA MONTE CRISTO

  1. Marzynia

    Madziu, „ni mom pojma” (to słoweńskie wyrażenie,ale idealnie oddaje stan niepewności :-DD) dlaczego ta kanapka się nazywa „Monte CHristo”. Mój zięć (Słoweniec nota bene) robi nam takie kanapki w opiekaczu. natomiast patencik smażenia tych ” kanapaczy” na patelni jeszcze do nas nie dotarł. Podsunę ideę i wypróbujemy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *