Rewelacyjna kanapka na ciepło. Dwie kromki chleba tostowego posmarowanego musztardą i majonezem, przełożone szynką i serem. Kanapkę obtacza się w jajku i smaży na maśle. Kanapka Monte Cristo to jedna z klasycznych kanapek w stylu tostów, idealna na śniadanie, ale można ją podać też na kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pysznie smakuje i dodaje energii. Kanapka Monte Cristo przypomina francuskie tosty w wersji wytrawnej. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 2 kanapki)
4 kromki chleba tostowego
4 pastry sera żółtego
2 plastry szynki
1 jajko
1 łyżeczka mleka
majonez do smarowania
musztarda do smarowania
sól, pieprz
masło do smażenia
Chleb smarujemy musztardą i majonezem z jednej strony, układamy po plastrze sera, następnie plaster szynki i znowu ser, składamy kanapki, obtaczamy w jajku wymieszanym z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy kanapki ze wszystkich stron na rumiano i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Wyglądają bardzo smacznie.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 jusinx.blogspot.com.
Uwielbiany klasyk kojarzący mi się z dzieciństwem 😋
Od czasu do czasu lubię sięgnąć po podobne kanapki. 🙂
Madziu, „ni mom pojma” (to słoweńskie wyrażenie,ale idealnie oddaje stan niepewności :-DD) dlaczego ta kanapka się nazywa „Monte CHristo”. Mój zięć (Słoweniec nota bene) robi nam takie kanapki w opiekaczu. natomiast patencik smażenia tych ” kanapaczy” na patelni jeszcze do nas nie dotarł. Podsunę ideę i wypróbujemy 🙂
Ha ha, ta nazwa dla mnie też jest zagadką 🙂
M
Przypomniałas mi, że jestem głodna 😀
Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych tostów. Niedługo długi weekend to wypróbuję.
Mega apetycznie kanapki. Lubię takie obtaczane w jajku . Mniam. Pozdrawiam
Takie kanapki uwielbiam 😉
robie czesto:)