ORKISZOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

przez | 24 października 2024


Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, pyszne i pachnące. Orkiszowe bułeczki z kilku składników, łatwe proste w przygotowaniu. Domowe bułeczki orkiszowe, idealne na śniadanie, ale pasują też na kolację, albo kanapki w ciągu dnia. Bułeczki można podać z ulubionymi dodatkami, chociaż mnie bardzo smakują nawet z samym masłem bez innych dodatków. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
500 g mąki orkiszowej jasnej typ 630
150 ml letniego mleka
140 ml letniej wody
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła

Mleko i wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, dodajemy masło. Do przesianej mąki dodajemy sól i rozczyn, wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) przez około 8 – 10 minut, aż powstanie gładkie ciasto (ostateczna ilość płynu może zależeć od rodzaju mąki), przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Ciasto przekładamy na blat, wyrabiamy przez 2 – 3 minuty, dzielimy na 8 części, formujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy, przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z bardzo gorącą wodą. W każdej bułce robimy wgłębienie za pomocą tępej strony noża, „nacinając” prawie do spodu. Bułki pieczemy przez 15 – 17 minut, aż zrobią się rumiane. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „ORKISZOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *