CUKINIA Z MIĘSEM MIELONYM

przez | 6 listopada 2024


Cukinia z mięsem mielonym to prosta i bardzo smaczna propozycja na obiad lub przystawkę. Trochę inna wersja cukinii faszerowanej mięsem, bo cukinia nie jest wydrążona tylko krojona na plasterki i przełożona mielonym mięsem doprawionym aromatycznymi przyprawami. Pyszne i ładnie się prezentujące danie, które fajnie komponuje się z sosem pomidorowym lub na szybko z keczupem. Jeśli lubicie ser, to pod koniec pieczenia wierzch można posypać tartym żółtym serem. Warto spróbować 🙂
Przepis:
1 duża cukinia
300 g mięsa mielonego (u mnie wołowina)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta: ostrej papryki w proszku, cynamonu, pieprzu, soli
1 żółtko
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Cukinię kroimy w poprzek w plastry około 5 – 6 mm. Do mięsa dodajemy żółtko i przyprawy, dokładnie mieszamy, na plasterkach cukinii układamy po łyżeczce mięsa, spłaszczamy, układamy obok siebie w formie keksowej wysmarowanej olejem, tak aby plasterki sięgały od brzegu do brzegu formy, doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, zdejmujemy folię, pieczemy jeszcze około 15 – 20 minut, sprawdzamy czy cukinia jest miękka. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub keczupem. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „CUKINIA Z MIĘSEM MIELONYM

  1. Adrasteja

    Szczerze mówiąc nigdy nie przygotowywałam w cukinii.
    Ale w takiej formie bardzo mi się podoba i pewnie smakuje przepysznie!

    Odpowiedz
  2. Marzynia

    Ja też często robię zapiekanki z cukinią, ale teraz sobie podpatrzę, jak to ładnie ułożyć i kolorystycznie ożywić, jak u Ciebie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *