PROSTE EKLERKI Z KREMEM CHAŁWOWYM (BEZ PIECZENIA)

przez | 21 października 2024


Rewelacyjne eklerki bez pieczenia. Dwa kruche podłużne biszkopty przełożone delikatnym kremem chałwowym, polane roztopioną czekoladą. Ekspresowe eklerki bez pieczenia to fantastyczny deser, który robi się bez wysiłku, smakuje przepysznie i wygląda jak z cukierni. To rewelacyjny pomysł, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie mamy czasu lub ochoty na pieczenie. Nadzienie na bazie mascarpone, masła i chałwy smakuje rewelacyjnie, a robi się banalnie prosto. Ekspresowe eklerki z kremem chałwowym to idealny deser na szybko, pysznie smakuje i ładnie wygląda. Przyznam się, że to mój ulubiony deser dla niespodziewanych gości. Nadzienie z kremu chałwowego można zastąpić bitą śmietaną lub śmietanką ubitą z mascarpone. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
20 podłużnych biszkoptów
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
2 – 3 łyżeczki cukru pudru
50 g miękkiego masła
50 g chałwy waniliowej

75 g czekolady deserowej lub gorzkiej
1 łyżeczka masła

Mascarpone, masło, cukier i pokruszoną chałwę miksujemy blenderem na krem, przekładamy do rękawa cukierniczego. Na 10 biszkoptach wyciskamy krem, przykrywamy pozostałymi biszkoptami. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę z masłem, ozdabiamy wierzch. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

24 komentarze do „PROSTE EKLERKI Z KREMEM CHAŁWOWYM (BEZ PIECZENIA)

  1. AGATA ZINKIEWICZ

    Hej bardzo apetycznie wykładają. Takiej wersji nie jadłam. Eklerki u nas górowały minionego weekendu ale o klasycznym kremie karpatkowym. Twój też ciekawy. Chętnie wypróbuję. Dzięki.

    Odpowiedz
  2. Marzynia

    Bajecznie proste i niezmiernie szybkie! Warto trzymać zapas chałwy i biszkoptów, bo niespodziewani goście u nas na wsi to norma (tutaj jeszcze nie ma zwyczaju uzgadniać tydzień wcześniej, że się kogoś odwiedzi :-D)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *