ROLADA GOŁĄBKOWA

przez | 18 września 2024


Gołąbki to nasze narodowe dobro, lubimy do nich często wracać. Tym razem to rolada gołąbkowa, równie pyszna co tradycyjne gołąbki, ale w innej formie. Myślę, że rolada gołąbkowa jest łatwiejsza do zrobienia, niż klasyczne gołąbki. Do rolady można użyć kapusty włoskiej lub pekińskiej tak jak ja, oczywiście najbardziej przydadzą się te największe liście. Nadzienie to mielone mięso i ryż. W mojej wersji mięso z kurczaka, ale może być wieprzowina lub indyk. Oczywiście nie może zabraknąć sosu. Rolada gołąbkowa to świetne danie klasyczne, ale w nowej odsłonie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 kapusta włoska lub pekińska
400 g mielonego mięsa
100 g ugotowanego ryżu
1 cebula drobno pokojona
1 łyżeczka masła
2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
około 1/3 szklanki bulionu lub wody
(sos)
25 g masła
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki wywaru z pieczenia gołąbków
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier (opcjonalnie)

Liście kapusty oddzielamy (używamy tych największych), odcinamy grubsze końce. Wkładamy partiami do gotującej się wody na około 2 – 3 minuty, wyjmujemy, odkładamy do ostygnięcia. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, bułką i przyprawami, dodajemy ryż, mieszamy. Liście kapusty układamy tak, aby na siebie zachodziły, tworząc prostokąt, odpowiadający rozmiarowi foremki. Wyrobioną masę układamy na środku liści, zwijamy, wkładamy do małej keksówki wysmarowanej masłem. Wlewamy wodę lub bulion, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Wyjmujemy, zlewamy z foremki powstały wywar. Przygotowujemy sos. W małym rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy mieszając przez około 2 minuty, wlewamy wywar z gołąbków, zagotowujemy, dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, gotujemy na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Roladę podajemy pokrojoną w grube plastry polaną sosem. Smacznego 🙂

6 komentarzy do „ROLADA GOŁĄBKOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *